Babiš odstartoval druhou část kampaně, varuje před válkou

Bývalý premiér rozjel tvrdou část kampaně už v sobotu večer, Pavel se zatím drží zpátky.

Andrej Babiš

Andrej Babiš poté, co v pátek 13. ledna odvolil v prvním kole prezidentských voleb.
Zdroj: Facebook Andrej Babiš

  • Andrej Babiš poté, co v pátek 13. ledna odvolil v prvním kole prezidentských voleb.
  • Zdroj: Facebook Andrej Babiš

Andrej Babiš sice tvrdí, že vede pozitivní kampaň, ale už na tiskové konferenci po sečtení výsledků prvního kola se předseda hnutí ANO tvrdě opřel do „komunistického rozvědčíka a kandidáta pětikoalice“ Petra Pavla. Na tiskové konferenci Pavla připodobnil k Vladimiru Putinovi, když řekl, že byl ruský prezident komunistický rozvědčík stejně jako bývalý armádní generál. Dále uvedl, že je Pavel nominantem Fialovy vlády. Což není pravda, do voleb šel jako občanský kandidát.

Nyní k tomu přibyly i nové billboardy, na kterých Babiš varuje před válkou. Heslo druhé části Babišovy kampaně zní: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják.“ Bývalý premiér tím očividně naráží na Petra Pavla a nepřímo tím naznačuje, že pokud vyhraje Pavel, tak Česko bývalý armádní generál zatáhne do války na Ukrajině.

Babiš tím reaguje na dezinformace, které se šíří poslední měsíce po sociálních sítích a v řetězových emailech, které mimo jin tvrdí, že Pavel chce v případě zvolení vyhlásit mobilizaci českých občanů. Ovšem podle české legislativy nemůže prezident vyhlásit mobilizaci, jen tak. „Mobilizaci ozbrojených sil nařizuje prezident republiky na návrh vlády,“ stojí v zákoně.

Petr Pavel na výroky Andreje Babiše zatím reagoval takto: „Babišovy lži není třeba rozebírat. Je třeba se jim shovívavě usmát a hlavně se nenechat odradit. Pokud to zvládneme, prohraje.“ Také Pavel na svém Twitteru zveřejnil video, kde je vyfocen s významnými státníky i papežem. Reagoval tím na Babišovu výzvu, kdy předseda hnutí Ano řekl: „Když už se pan Pavel chlubí těmi kontakty, tak ať ukáže nějakou fotku s prezidentem nebo světovým politikem.

V galerii výše se na výběr dezinformací můžete podívat. Na sociálních sítích se někteří snaží dezinformace vyvracet.

Autor: Šimon Mitro

Související

450918905_122157251492149902_642720004087025668_n
Domácí

Povoláním manželka. Eva Pavlová bude dostávat měsíční odměnu skoro sto tisíc

profimedia-0901579481
Domácí Česká politika

Fiala navrhne Kulhánka jako nového ministra pro místní rozvoj

Prezident Petr Pavel
Domácí

Pavel navštíví Brno a Mezinárodní strojírenský veletrh

Marian Jurečka
Domácí

Vláda slevila z důchodové reformy. Je to pořád málo, zní z opozice