neděle 29. září 2024

Azbestová střecha je životu nebezpečná. Jak se jí zbavit?

Máte na chatě nebo chalupě azbestovou střechu? Právě tu má u nás stále tisíce rodinných domů. Ale protože je azbest rakovinotvorný je vhodné se takové střechy zbavit.

Azbestová vlákna

Lidé bez odborných znalostí s azbestovou střechou manipulovat nesmí.
Zdroj: Bezpečnost práce

  • Lidé bez odborných znalostí s azbestovou střechou manipulovat nesmí.
  • Zdroj: Bezpečnost práce

Jen tak se azbest odstraňovat nemůže, jeho odstranění je nebezpečné nejen pro majitele domů, ale i blízké sousedy. Mnohdy si však s odstraněním azbestové střechy neví rady ani samotní stavebníci. Proto se ombudsman Stanislav Křeček rozhodl vypracovat oficiální postup, kterým je nutné se v těchto případech řídit.

Už dříve kancelář ombudsmana uvedla, že při rekonstrukci staveb obsahujících azbest je nutné získat povolení stavebního úřadu. Pokud dům rekonstruují odborníci, musí tento zásah firma nahlásit i krajské hygienické stanici. Dle příslušného zákona o odpadech má stavebník povinnost zajistit, aby se azbestová vlákna nedostala do ovzduší. Dále se azbest nesmí lámat, řezat ani drolit. Azbestový materiál se ihned po odstranění musí zabalit do neprodyšného obalu a odvézt na specializovanou skládku.

V žádném případě by se však lidé neměli pouštět do likvidace nebezpečného azbestu sami. Nový dokument od úřadu ombudsmana bude sloužit výhradně stavebníkům, architektům, projektantům a dalším odborníkům, kteří se na rekonstrukcích staveb obsahujících azbest podílejí. Takzvané azbestové desatero vznikne na základě diskuze u kulatého stolu, která proběhla ve středu 15. května. „Už toto široké spektrum účastníků naznačuje, o jak komplexní téma se v případě azbestu jedná. Pravidla pro nakládání s ním jsou roztříštěna ve více než desítce právních předpisů. Pro běžného občana opravdu není jednoduché se v nich vyznat,“ připustil Křeček.

Co způsobuje nesprávná manipulace s azbestem?

U lidí zasažených azbestem se může objevit:

  • nádor pohrudnice
  • rakovina plic
  • chronické onemocnění plic
  • zánět a poškození DNA
Autor: Michaela Dočkalová

Související

mapy (3)
Domácí

Obec Kovářská zavedla novodobé otroctví, zneužívala postižené

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

nemocnice
Zdraví

Děsivá prognóza: Rakovina zabije víc mužů, úmrtnost stoupne o 93 procent

rakovina
Zdraví

Mladší generace mají vyšší riziko rakoviny než jejich rodiče