čtvrtek 25. dubna 2024

Autosocha Járy Cimrmana kombinuje sochařské styly a hledí k Liptákovu

Unikátní autosocha předznamenala vznik selfíček.

img-0027-hdr

Autosocha Járy Cimrmana v Uherském Brodu.
Zdroj: cojevbrode.cz

  • Autosocha Járy Cimrmana v Uherském Brodu.
  • Zdroj: cojevbrode.cz

Velkolepý objev před časem ohlásil Uherský Brod. Na hranicích katastrů Uherského Brodu a Prakšic se při výsadbě stromů našla pískovcová socha. Monument kombinuje hned několik sochařských stylů, které celkově působí obrovským kompaktním dojmem. Jedinečnost sochy umocňuje i fakt, že je v nadživotní velikosti. Skulptura vykazuje obrovskou historickou hodnotu nevyčíslitelné ceny a pro město Uherský Brod se jedná o několikátý takto významný objev.

„Po předběžném archeologickém ohledání můžeme s mírnou až vysokou pravděpodobností uvést, že se jedná o autosochu významného českého génia Járy Cimrmana,“ uvedl místní archeolog Miroslav Vaškových.

Zajímavostí je, že socha byla v zemi hlavou dolů. Objevitelé si proto myslí, že tak autor chtěl dát sochařskou podobu filozofickému směru headonismu, pozdějšímu hédonismu.

Rysy obličeje, jak už to u mistrových děl bývá, byly všechny strhané. Další indicií, která pomohla určit pravost díla je, že socha není natočená ani směrem k Uherskému Brodu, ani k Vídni, kterou Jára vysloveně neměl rád, ale k obci Liptákov. Tímto směrem je také místní skládka, ale zároveň i poutní místo Velehrad. Pro cestovní ruch má toto odhalení neskutečně vysokou hodnotu.

Sochu proto nechala radnice vyzvednout ze země a na témže místě znovu vztyčit.Upzornila také, že Cimrmanem vynalezené autosochařství navazovalo na styl autobusty a volně se později rozšířilo do moderní fotografie selfie.

Objev také okomentoval radní města pro cestovní ruch a místní Cimrmanolog: „Dá se říci, že tyto objevy, ať už hrob vysoce postaveného Římana, nalezení cenných mincí, nebo socha Járy Cimrmana má pro Uherský Brod stejný význam, jako hrobka v Gíze. Domníváme se, že tuto sochu vytvořil při čekání poté, když musel nouzově přistát s neřiditelnou vzducholodí v Uherském Brodě.“ Z dochovaných pramenů se ví, že to byl právě Jára Cimrman, kdo vnukl myšlenku vařit v Uherském Brodě pivo, nebo že označil brodské občany za nesmírně zručné s tím, že by se mohli věnovat zbrojařskému průmyslu. Socha dokazuje, že velký Jára stál i za uherskobrodským sochařským sympoziem.

Příště: Přenosný střed Evropy

Související

Benešova vila
Domácí Tipy na výlety

Benešova vila bude od května přístupná šest dní v týdnu

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

Valdštejnská zahrada v Praze
Domácí Tipy na výlety

Valdštejnská zahrada je opět otevřená pro veřejnost