pondělí 20. května 2024

Augustin se probudí k životu. Rozeznít by se znovu měl o Velikonocích

Na zelený čtvrtek, 28. března, by se znovu v Hradci Králové měl rozeznít zvon Augustin. Tomu se při štědrovečerním zvonění utrhlo srdce.

Image

Zvon Augustin na královéhradecké věži.
Zdroj: Město Hradec Králové

  • Zvon Augustin na královéhradecké věži.
  • Zdroj: Město Hradec Králové

Zvon Augustin na Bílé věži v Hradci Králové, který umlkl na Štědrý večer, když se utrhlo jeho srdce, začne znovu bít. Stát by se tak mělo, podle současných představ, o letošních Velikonocích, přestože celou věc musí ještě posvětit památkáři, kteří musí odsouhlasit navržený způsob opravy. Stav podlahy zvonice Bílé věže museli po havárii posoudit statici, kteří dali dalšímu provozu zelenou, takže se kostel pro veřejnost znovu otevřel ještě před Novým rokem.

K utržení srdce zvonu došlo kvůli tomu, že otřesy, které zvonění provází, uvolnily dva ze čtyř šroubů, které následně vypadly. Závěs, na kterém bylo srdce zvonu, se pak vyvlékl z ložisek a vypadl. Podle zprávy královéhradecké radnice se nikomu nic nestalo jen kvůli přesnému dodržování bezpečnostních předpisů při zvonění.

Osmitunový zvon totiž obsluhuje několik zvoníků, což z něho činí tuzemský unikát. Při desetiminutovém zvonění se u čtyř lan vystřídá osm lidí.

Autor: Jan Skala

Související

Chlumec nad Cidlinou nádraží
Domácí

Cestování z Hradce do Chlumce se zrychlí

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

52005805046_77a70f2cd0_b
Domácí

Hradec Králové dal Černihivu peníze na opravu školky a chystá další sbírku

Vizualizace nové podoby Velkého náměstí v Hradci Králové.
Domácí

Velké náměstí v Hradci Králové se vrátí lidem