čtvrtek 19. září 2024

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

Donald Trump promluvil o nedělním pokusu o atentát a pochválil práci své ochranky. Podrobnosti zveřejnila i policie.

stažený soubor

Ryan Wesley Routh, muž, který chtěl střílet na Donalda Trumpa.
Zdroj: Instagram

  • Ryan Wesley Routh, muž, který chtěl střílet na Donalda Trumpa.
  • Zdroj: Instagram

Jak vyplývá z výslechů Ryana Wesleyho Routha, který si už přečetl první obvinění v souvislosti s chystaným nedělním atentátem na kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa, čekal tento muž na exprezidenta v křoví v golfovém resortu West Palm Beach na Floridě 12 hodin. Navíc bez jistoty, že se Trump na hřiště skutečně dostaví. Golfové odpoledne totiž v jeho oficiálním programu nebylo a politik se pro něj rozhodlo spontánně.

"Najednou jsme slyšeli výstřely. Hádám, že asi čtyři nebo pět," řekl Trump během akce na SpaceX, tedy společnosti jeho velkého podporovatele a nejbohatšího člověka světa Elona Muska. "Tajná služba okamžitě věděla, že jsou to kulky, a chytili mě. Nastoupili jsme do vozíků a odjeli. Byl jsem s agentem a ten odvedl fantastickou práci,“ popsal událost Trump, podle něhož za atentátem stojí zejména rétorika jeho politických protivníků. Routh by totiž známý svou podporou Ukrajiny, včetně toho, že sháněl žoldáky pro boj na východě Evropy. Rovněž se netajil svou náklonností k Demokratické straně.

Střelec podle americké policie z místa činu ujel v autě s ukradenou poznávací značkou. V jeho improvizovaném úkrytu muži zákona našli nabitou útočnou pušku s dalekohledem, digitální fotoaparát a igelitový sáček s jídlem. Dopaden byl o 40 minut později.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi