neděle 8. září 2024

Atentát na Trumpa jako líheň dezinformací. Z útoku je osočován Biden i Obama

Atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa ukázal, jak rychle a pro jakékoliv publikum se mohou při podobných incidentech tvořit dezinformace. První dny od útoku jsou sociální sítě zaplněny lživými nepodloženými informacemi.

profimedia-0889715941

Donald Trump po atentátu se zraněným uchem (13. 7. 2024)
Zdroj: Profimedia / AP Photo/Gene J. Puskar

  • Donald Trump po atentátu se zraněným uchem (13. 7. 2024)
  • Zdroj: Profimedia / AP Photo/Gene J. Puskar

Při událostech, které zasáhnou celý svět, se dezinformace tvoří každou minutu. Ihned po atentátu na Donalda Trumpa, při kterém byl exprezident postřelen do ucha a jeden z diváků byl zastřelen, se okamžitě objevily konspirační teorie. Na sociálních sítích se takřka ihned vyrojily tvrzení, že atentát byl inscenován nebo nařízen CIA s pomocí Baracka Obamy a Clintonových. Nechybí komentáře ani o nařízení atentátu Joe Bidenem.

Tato tvrzení, která se šíří na platformách jako X, Facebook, Instagram a TikTok, nejsou podložena žádnými důkazy a zasahují jak republikánské tak demokratické příznivce. Některé příspěvky dokonce pocházely od samotných amerických politiků. Republikánský kongresman Mike Collins z Georgie na X napsal: „Joe Biden vydal rozkazy.“

Pokus o atentát ukázal, že dezinformátoři jsou tak tvární, že dokáží zasáhnout všechny strany. Ať už zprávami, že Trumpův tým nařídil pokus o atentát jako předvolební tah, či tím, že Trumpa chtějí zlikvidovat Demokraté v čele s nejvyššími politiky, bývalými prezidenty či současnou hlavou státu.

Zatímco policie a ministerstvo spravedlnosti USA pokračují ve vyšetřování střelby, prezident Joe Biden nařídil nezávislé přezkoumání toho, jak k útoku došlo. Na sociálních sítích se však již šíří spekulace o možných nedostatcích v preventivních opatřeních, což vede k teoriím, že incident byl „plánován“ a že ho policejní složky „umožnily“ či dokonce „schválily“. Dále se rojí videa s pohledem na snipery, kteří „údajně věděli o útočníkovi předem a schválně nezasáhli“.

Na sociálních sítích koluje mnoho videí, které ukazují sedící ženu v publiku za Trumpem, jak se „nápadně“ rozhlíží. Příspěvky tvrdí, že její chování bylo „velmi podezřelé“ a že byla do atentátu zapojena jako „komplic“ či „tajná agentka“.

Dalším znepokojujícím trendem na sociálních sítích byla snaha identifikovat střelce bez ověření. Předtím než FBI zveřejnila jméno útočníka, byl mylně identifikován italský fotbalový komentátor jako útočník a člen krajně levicové skupiny Antifa. Miliony lidí na internetu už viděly a sdílely falešná obvinění dříve, než mohl dotyčný vyvrátit tyto lživé informace.

Autor: Šimon Mitro

Související

GWyKTStWcAAsOWg
Zahraniční

Zelenskyj žádá systémy protivzdušné obrany. Slíbili jste je, tvrdí v Německu

Jill,_Joe_and_Hunter_Biden_during_the_59th_presidential_inauguration
Zahraniční

Biden stojí před soudem. Nezdaněné peníze utrácel za drogy a prostitutky

45835181021_c405e02af5_b (1)
Zahraniční

Putin: Podporovali jsme Bidena a nyní podporujeme Kamalu Harris

GWVQjAJXAAAHf5S
Zahraniční

Netanjahu je pod stále větším tlakem. Dohodu o rukojmích chce už i Biden