pátek 28. června 2024

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině

Muž, co včera vážně postřelil slovenského premiéra Roberta Fica se aktivně účastnil protivládních demonstrací. Na svůj čin je hrdý, prohlásil pro média.

profimedia-0873301874

Policejní kontrola v bytě u atentátníka.
Zdroj: Profimedia

  • Policejní kontrola v bytě u atentátníka.
  • Zdroj: Profimedia

Spisovatel Juraj Cintula, který včera spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl slovenské televizní stanici, že na svůj čin hrdý. Už předtím uvedl, že jej k tomu vedli politické důvody a na atentát na Fica se připravoval už od chvíle, kdy strana SMER-SD vyhrála podzimní volby do slovenské Národní rady. Sám Cintula se aktivně zapojil do demonstrací, které proti Ficově vládě pořádala opozice, zejména pak hnutí Progresívne Slovensko. Video na sociální síti X Cintulu při jedné protivládní akci zachytilo. Vykřikoval při ní hesla „Zrádci, kolaboranti!“ a „Ať žije Ukrajina“.

Atentátníka, který je v současné době držen v policejní cele v Nitře, muži zákona obvinili z pokusu úkladné vraždy. Jak vyplývá ze slovenských zákonů, hrozí Cintulovi, od něhož se už distancoval Spolek slovenských spisovatelů, který mu ruší členství, trest 25 let pobytu za mřížemi nebo doživotí. Policie už v jeho bytě udělala několikahodinovou šťáru a došlo k prohlídce i jeho auta, protože panovalo podezření, že do něho spisovatel ukryl výbušninu. Tato spekulace se nakonec nepotvrdila.

Robert Fico se zatím pomalu zotavuje po náročné pětihodinové operaci. Jak uvedl v posledním prohlášení ministr životního prostředí Tomáš Taraba, jeho stav je mírně optimistický.

Autor: Jan Skala

Související

1000007773
Zahraniční

Slovensko má lex atentát, poslanci omezili shromažďování a zavedli rentu

soud
Krimi

Cizinec odpálil ženě petardu v genitáliích. Půjde si za to sednout na 18 let

GPVhLDrXQAAna8K
Zahraniční

Fico se pomalu chystá do práce. Rehabilitace pokračují , tvrdí Kaliňák

rumunsko.jpg
Fotbal EURO 2024

Výjimečné zakončení skupiny E. Všechny týmy skončili se shodným počtem bodů