úterý 2. července 2024

Atalanta vyhrála Evropskou ligu, Lookman hattrikem zastavil Leverkusen

O vítězi Evropské ligy je rozhodnuto. Ve středu večer se jím stali fotbalisté Atalanty, kteří ukončili 51 zápasů trvající neporazitelnost Leverkusenu.

Ademola Lookman byl hrdinou finále Evropské ligy.

Ademola Lookman byl hrdinou finále Evropské ligy.
Zdroj: Profimedia

  • Ademola Lookman byl hrdinou finále Evropské ligy.
  • Zdroj: Profimedia

Jednoznačným favoritem finálového utkání Evropské ligy mezi Bayerem Leverkusen a Atalantou Bergamo byli němečtí šampioni. A to nejen díky tomu, že během mistrovské sezony předvedli hned několik skvělých obratů v posledních minutách, ale zejména díky své 51 utkání trvající neporazitelnosti.

Jenže fotbal je nevyzpytatelný a nigerijský rychlonožka Ademola Lookman už ve 12. minutě poprvé překonal Matěje Kováře v bráně Leverkusenu. Zužitkoval tak výborný vstup svěřenců trenéra Gasperiniho do utkání. Když o čtvrt hodiny později přidal stejný hráč druhou branku, začali být fanoušci německého celku nervózní. Ale stále mohli spoléhat na své typické obraty v závěru utkání.

Jenže tentokrát to nevyšlo, nepomohl ani Boniface, kterého Xabi Alonso poslal na hřiště hned po poločase a gól nepřidali ani čeští legionáři Hložek se Schickem, kteří se do hry dostali v 68. respektive 81. minutě.

Místo toho Lookman v 75. minutě až příliš snadno obešel Tapsobu a utaženou ranou pod břevno Kovářovy brány dovršil svou oneman show a zkompletoval hattrick.

Atalanta díky tomu jako černý kůň letošního ročníku Evropské ligy může slavit titul. Je to vůbec první italský klub, kterému se to za patnáctiletou historii soutěže povedlo.

Leverkusen na druhé straně bude muset rychle hodit zklamání za hlavu, protože už v sobotu ho čeká finále domácího poháru s Kaiserslauternem a pořád tak může získat double, stejně jako se to v Česku podařilo Spartě.

Atalanta Bergamo - Bayer Leverkusen 3:0 (2:0)

Branky: 12. Lookman (Zappacosta), 26. Lookman, 75. Lookman (Scamacca)

Karty: 22. Djimsiti (ABC), 35. Scamacca (ABC), 60. Zappacosta (ABC), 70. Koopmeiners (ABC) – 35. Wirtz (LEV), 67. Tapsoba (LEV), 73. Andrich (LEV)

Držení míče: 42 % : 58 %.

Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 2:5. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 21:12.

Autor: Ota Černý

Související

Tomáš Souček vstřelil jediný český gól utkání.
Fotbal EURO 2024

Češi po sympatickém výkonu proti Turecku na Euru končí

Los pohárů.jpg
Fotbal Liga mistrů

Slovan Bratislava zamíří do Severní Makedonie

Češi nedali Maltě šanci.
Fotbal

Češi v přípravě na Euro potvrdili formu a smetli Maltu sedmi góly

Patrik Schick plní v klubu roli žolíka.
Fotbal Evropská liga

Mistra Bundesligy s Čechy v sestavě čeká finále Evropské ligy