úterý 1. října 2024

Ať víte, do čeho jdete: Praha chystá prohlídky krematoria i noc na hřbitově

Akce nazvaná Smrtí to u nás teprve začíná nabídne dny otevřených dveří s prohlídkou krematoria, noční návštěvu hřbitova i hrobnické workshopy.

HPS DOD vizuál

Akce má podtitul Smrtí to u nás teprve začíná.
Zdroj: HPS

  • Akce má podtitul Smrtí to u nás teprve začíná.
  • Zdroj: HPS

Zájemce čeká od 18. do 20. října například hrobnický workshop, noční prohlídka Olšanských hřbitovů či exkurze do strašnického krematoria.

„Uspořádáním dnů otevřených dveří i výstavou na Mariánském náměstí chceme Pražanům ukázat, jak široký je záběr naší organizace a co všechno vlastně pro město děláme,“ říká náměstek pro pohřební služby Richard Čejchan. „Hřbitovy veřejnost fascinují svou svébytnou, romantickou atmosférou. Pozornost si však zaslouží i to, co někdy zůstává trochu stranou – činnost našich kolegyň a kolegů v pohřební službě, v krematoriích i na hřbitovech. Ti všichni vykonávají důležitou práci, kterou dříve nebo později bude potřebovat každý z nás. I proto jsme pro akci v lehké nadsázce zvolili slogan Smrtí to u nás teprve začíná,“ vysvětluje náměstek pro pohřební služby Richard Čejchan z organizace Pražské hřbitovy a pohřební služby.

Dny otevřených dveří se uskuteční vůbec poprvé a program zahrnuje kromě populárních komentovaných prohlídek hřbitovů a strašnického krematoria také méně obvyklé zážitky. Jmenovat lze například hrobnický workshop na Ďáblickém hřbitově, přehlídku autoparku či noční prohlídku Olšanských hřbitovů s návštěvou několika hrobek. Premiéru bude mít také workshop na výrobu přírodní dušičkové výzdoby, při němž účastníci využijí i odpadový rostlinný materiál ze hřbitovů.

„Pro někoho může znít představa hrobnického workshopu morbidně nebo absurdně. Když jsme se však na sociálních sítích zkusmo ptali, jaký program by naše publikum zaujal, po noční prohlídce Olšan byl největší zájem právě o něj,“ říká vedoucí koncepčního a rozvojového oddělení Petr Zeman. „Hrobnické povolání už ostatně dávno není doménou desperátů či lidí z okraje společnosti, jak se můžete osobně přesvědčit,“ popisuje Petr Zeman.

Související

profimedia-0900058423
Domácí

Česko se loučí s Rudolfem Jelínkem. Do smuteční síně přišla celá plejáda herců

profimedia-0390467666
Zahraniční Zajímavosti

Zamčený ve vlastním hrobě. Spoutané dítě ze 17. století objevili v Polsku

391728598_703752605119622_4838617085596740657_n
Zahraniční

V Egyptě našli starověký hřbitov plný vzácných artefaktů

profimedia-0811855444
Krimi

Pozůstalí dostali falešný popel. Americký pohřební ústav schraňoval mrtvá těla