čtvrtek 19. září 2024

Astronauti, kteří uvízli na ISS, se možná vrátí na Zemi raketou SpaceX

NASA zvažuje návrat astronautů, kteří se nemohou vrátit na Zemi kvůli problematickému Starlineru od Boeingu, pomocí rakety Crew Dragon od SpaceX.

profimedia-0890066674

Kosmická loď Starliner od Boeingu zakotvená na Mezinárodní vesmírné stanici.
Zdroj: Profimedia

  • Kosmická loď Starliner od Boeingu zakotvená na Mezinárodní vesmírné stanici.
  • Zdroj: Profimedia

NASA se potýká s otázkami ohledně bezpečnosti kosmické lodi Starliner od Boeingu, která čelí problémům s úniky helia a nefunkčními tryskami. Kosmická agentura zvažuje záložní plán, který by umožnil návrat dvou astronautů na palubě SpaceX Crew Dragon. Podle aktuálních informací by astronauti Barry Wilmore a Sunita Williams mohli strávit na Mezinárodní vesmírné stanici dalších šest měsíců, než se vrátí na Zemi na Crew Dragon, jehož start je plánován na 24. září. Původně měla být jejich mise pouze osmidenní, nakonec zde však stráví až 240 dní.

Pokud by byl tento plán realizován, Starliner by se vrátil na Zemi bez posádky a Crew Dragon by přistál na stanici na uvolněném portu. Dva z astronautů, kteří byli původně zařazeni do Crew Dragon, by byli z mise vyřazeni a loď by odstartovala s prázdnými sedadly. Wilmore a Williams by se na Zemi vrátili v únoru příštího roku.

NASA dosud nezapracovala finální rozhodnutí a plán musí projít dalším hodnocením připravenosti letu. „Naším primárním plánem je návrat astronautů na Starlineru, ale připravili jsme alternativy v případě potřeby,“ uvedl Steve Stich, manažer programu Commercial Crew.

Boeing tvrdí, že problémy s heliem jsou pod kontrolou a že Starliner má dostatečné rezervy pro bezpečný návrat posádky. Úniky helia a problémové trysky byly analyzovány a inženýři věří, že technické problémy byly vyřešeny.

V současné době je stále nejisté, kdy přesně bude rozhodnuto o finálním plánu návratu. „Konečné rozhodnutí ještě nebylo učiněno, ale je důležité mít připravené možnosti,“ dodal Stich. Ačkoliv Boeing a NASA dělají vše pro to, aby problémy vyřešili, konečné rozhodnutí bude závislé na dalších analýzách a testech.

Autor: Šimon Mitro

Související

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L3Vwd2s2MjA3MjU2My13aWtpbWVkaWEtaW1hZ2Uta293bzZzaGUuanBn
Domácí

Ve středu nad ránem sledujte oblohu. Nastane dobře viditelné zatmění Měsíce

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

Vizualizace letounu Radian One
Zahraniční Vesmír

Nový vesmírný letoun Radian One změní budoucnost kosmických misí

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru