pátek 4. října 2024

Asteroid Chicxulub není jediný, který dopadl na Zem na konci doby dinosaurů

Asteroid, který vyhubil dinosaury, nebyl podle odborníků jediným masivním vesmírným tělesem, které na konci období druhohor spadlo na plantu Zemi a způsobilo její devastaci. Se Zemí se srazil v této době i další menší meteorit.

YWNiYTljNjQ4NmVkZjMyNkRXWexVOpE1v-h_adFTblKmIWaQYunVJb7DLMhMDGvRRDKHuM_BDjSdB9hFbM_6D7mCPI-7JU2RQ-MB2ihNKVdHEMBbRfLo5X87DRL-373_dYjaSu2ZO0_vfr1Sb3rbvAo97PPLzujSZ0Le4mzwm8vAHT3

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Pixabay

Přes čtyři sta metrů široký asteroid řítící se k Zemi extrémně vysokou rychlostí vytvořil na dně oceánu v hloubce asi tři sta metrů u pobřeží Guineje kráter o průměru více než osmi kilometrů, který pojmenoval jeho objevitel Nadir.

Zmíněný asteroid nebyl zdaleka tak obrovský jako gigantický Chicxulub, který způsobil masové vymírání dinosaurů po svém dopadu do mělkých vod moře u Mexika, přesto na planetě dokázal způsobit značné škody. Podle odborníků po srážce se zemí vytvořil na dně oceánu obrovské pukliny, na souši vyvolal sesuvy půdy a směrem k pobřeží poslal gigantickou vlnu tsunami o výšce více než 800 metrů.

Kráter objevil mořský geolog v roce 2022. Až nyní jsou však vědcům díky metodě 3D seismického zobrazení jasné podrobnosti o dopadu tělesa a mohou téměř s jistotou říci, že zasáhl povrch planety přibližně ve stejné době jako asteroid, který nadobro ukončil období křídy.

Autor: Zuzana Beranová

Související

asteroid
Zahraniční

Překvapení z vesmíru: Od neděle bude mít Země dva Měsíce

Wormwood_Meteor_of_Revelation_the_Third_Trumpet
Zahraniční Video

Nad Filipínami shořel asteroid, předvedl jedinečnou show

asteroid
Světové dny Vesmír

Den asteroidů

asteroid-3628185_1280
Zahraniční Vesmír

K zemi míří velký asteroid. Planetární zabiják proletí v těsné blízkosti