sobota 28. září 2024

Assange je volný! Místo trestu smrti ho Velká Británie pustila na svobodu

Julian Assange je na svobodě. Poté, co uzavřel dohodu s americkou justicí o přiznání viny, mohl odcestovat z Velké Británie, kde byl více než pět let pod zámkem.

GQ5AIW-XkAAA9ab

Julian Assange byl nečekaně propuštěn na svobodu.
Zdroj: X

  • Julian Assange byl nečekaně propuštěn na svobodu.
  • Zdroj: X

Léta visel nad australským rodákem Julisanem Assangem trest smrti, který požadovaly americké úřady za to, že na svém serveru WikiLeaks zveřejnil tajné informace o americké národní obraně. Léta také Assange strávil po kriminálech, posledních více než pět let byl vězněm ve Velké Británii a úspěšně se bránil vydání do Spojených států, kde mu hrozila poprava. Nyní ve věci nastal zásadní obrat a Assange může na svobodu, dokonce se smí vrátit do rodné Austrálie.

Bývalý počítačový expert se totiž dohodl s americkou justicí, které se přizná z porušení zákona o úniku tajných informací. Pro Assange je důležité, že pro něho americké úřady už nebudou požadovat trest. Překvapivě se spokojily s dohodou na pět let, která Australan strávil v britském vězení.

Nový verdikt, který pro Assange bude s největší pravděpodobností znamenat definitivní svobodu, by si měl vyslechnout do 24 hodin na Severní Marianě, tedy americkém území v Tichém oceánu. Poté podle svých právníků už volně odcestuje do Austrálie.

Případ, za který byl Assange vězněný, se stal v roce 2010 a znamenal dosud největší únik tajných informací včetně zveřejněných kontroverzních videí konání americké armády během operace v Iráku.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

profimedia-0871382021
Krimi

Alabama popravila muže dusíkem. Je to mučení, tvrdí lidskoprávní aktivisté

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně