čtvrtek 2. května 2024

Armáda končí s Českým svazem letectví kvůli projevu jeho předsedy

Legendární stíhací pilot Václav Vašek vystoupil na pietní akci v Žatci s ostrým protivládním projevem. Armáda proto od něho dává ruce pryč.

IMG_6492 (1)

Václav Vašek je kritikem současné vlády, stejně jako oponentem Andreje Babiše.
Zdroj: Vojenský historický ústav Praha

  • Václav Vašek je kritikem současné vlády, stejně jako oponentem Andreje Babiše.
  • Zdroj: Vojenský historický ústav Praha

Dohru v podobě roztržky mezi Armádou České republiky a Českým svazem letectví má pietní akce, která se uskutečnila 14. září v Žatci u památníku válečných letců. Tu město organizuje každé září už od roku 2012, kdy pomník vznikl, letos se na ní se svým projevem představil i předseda České svazu letectví Václav Vašek. Ten jej však koncipoval jinak než se čekalo a svá slova namířil nevybíravě proti politické situaci a české vládě. Jeho slova se stala rozbuškou a takřka okamžitě na ně reagoval náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka. Ten se od svazu distancoval a sdělil ukončení jakékoliv podpory akcí pořádaných tímto spolkem.

Vašek je legendou mezi stíhacími letci, do kokpitu nasedl už v roce 1957, v osmdesátých a devadesátých letech byl zástupcem velitele 3. divize protivzdušné obrany státu a později náčelníkem stíhacího letectva federální československé a potom české armády. Stejně jako jeho letecká kariéra jsou však známé i jeho politické postoje, byl kritikem vlády Andreje Babiše a podobným způsobem komentuje i počínání kabinetu Petra Fialy.

Co konkrétně Václav Vašek v Žatci řekl?

„Liberálně demokratické principy naší společnosti jsou pouze hrou v rukách bezohledných a bezcitných zaprodanců. Zkorumpovanými žurnalisty šířená propaganda místo Havlovy lásky a spravedlnosti vyznává princip kolektivní viny, nenávisti a msty. Namísto po míru volá po zbrojení a po válce. Vede k vytvoření obludné mašinérie bezpráví. Uráží, ponižuje a trestá ty odvážné, kteří si dovolí vystoupit z řady a sdělit vlastní názor. Můžeme jenom ve skrytu duše doufat, že se té dnešní militaristické vládě jejími odpornými kroky nepovede náš národ vtáhnout do nesmyslné války za naprosto cizí zájmy. Nás, kteří veřejně vystupujeme proti této novodobé absurditě, ti přisluhovači premiéra Fialy a prezidenta Pavla označují za chcimíry, prokremelské šváby a dezoláty."

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0869104414
Domácí

Tuleja bude novým ministrem pro vědu. Pavel ho jmenuje v pondělí

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup