sobota 28. září 2024

Argentinský bouřlivák Milei míří do Prahy. Pavel oceňuje podporu Ukrajině

O vzájemné hlubší spolupráci obou zemí, ale také o válce na Ukrajině by chtěl Petr Pavel jednat se svým argentinským protějškem Javierem Mileiem. Ten do Prahy dorazí na začátku příštího týdne.

53304484264_c741aa1a47_b

Argentinský bouřlivák Milei je na cestě do Prahy.
Zdroj: Flickr

  • Argentinský bouřlivák Milei je na cestě do Prahy.
  • Zdroj: Flickr

Zhruba půl roku po svém zvolení přijede na svou první oficiální návštěvu do České republiky argentinský prezident Javier Milei, která je známý svým temperamentním vystupováním a také prohlášením, že se cítí být Donaldem Trumpem Jižní Ameriky. Milei přijede při své evropské cestě, Českou republiku si sám vybral jako cíl své návštěvy. V Praze se v pondělí večer setká se svým českým protějškem Petrem Pavlem.

Ten oceňuje zejména otočku Argentiny ve vztahu k Ukrajině, kdy Milei hovoří o podpoře Kyjeva, kdežto jeho předchůdce Albert Fernandéz se spíš orientoval na Moskvu a obchodní vazby s ní. Milei už také projevil zájem Argentiny o vstup do NATO. Kdyby k tomu došlo, bude jeho země prvním státem Latinské Ameriky, která by se k alianci připojila.

Česká a argentinská strana by měla na Pražském Hradě jednat také o vzájemném obchodním propojení. Jihoamerická země ale nyní prochází obrodným přerodem, kdy Milei po nástupu do funkce slíbil snížení inflace, k čemuž mu však v současnosti dopomáhají drakonická opatření.

Autor: Jan Skala

Související

Donald Trump
Zahraniční

Válku vyřešíme dohodou, věří Trump. Mám velmi dobré vztahy s Putinem, řekl

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

profimedia-0901574789
Domácí

Lipavský ve vládě zůstane, řekl Pavlovi. Jeho rozchod s Piráty je na spadnutí

Vladimir_Putin_address_to_citizens_2020-03-25
Zahraniční

Putin změnil jadernou doktrinu. Může zaútočit ve chvílích kritického ohrožení