sobota 27. dubna 2024

Argentina začala bojovat s inflací. Prezident znehodnotil měnu na polovinu

Zrušení dotací na dopravu a paliva, devalvace vlastní měny. To jsou razantní kroky, které sliboval argentinský prezident, když nedávno nastupoval do úřadu. Teď je zavedl.

53346567047_b2819481df_b

Argentinský prezident Javier Milei zahájil svou terapii šokem.
Zdroj: Flickr

  • Argentinský prezident Javier Milei zahájil svou terapii šokem.
  • Zdroj: Flickr

Nově zvolený argentinský prezident Javier Milei, kterému se přezdívá latinskoamerický Donald Trump, při svém projevu slíbil razantní kroky, kterými změní staré pořádky. V těchto dnech na svých slibech začal pracovat a jako první se rozhodl zatočit s obrovskou inflací v řádech stovek procent, která Argentinu řadu měsíců svírá. Ministerstvo hospodářství oznámilo, že oslabuje argentinské peso o více než padesát procent vůči americkému dolaru. Vysvětlilo to tím, že lidé v Argentině jsou zvyklí utrácet více, než vydělají, což je údajně příčina dlouholetých problémů země.

Ministerstvo hospodářství i prezident zdůraznili, že tento krok, ač se jeví jako nepopulární, by mohl zemi zachránit od dalšího chudnutí a možná i od celkového bankrotu. V následujících dnech by se tak měl jeden americký dolar vyjít na 800 argentinských pesos. Kroky jihoamerické země uvítal i Mezinárodní měnový fond.

Změnu chystá současná vláda prezidenta Mileie také v dotacích. Ministr hospodářství Luis Caputo už oznámil, že skončili dotace na palivo a na dopravu. Naopak více peněz by se mělo investovat do přídavků na děti.

Autor: Jan Skala

Související

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

53304484264_c741aa1a47_b
Zahraniční

Argentina chce do NATO. Jako důkaz nakoupí od Dánska americké stíhačky

GH4urOXXcAAIgBU
Zahraniční

Perónismus není v módě. Argentinský prezident nechal zavřít tiskovou agenturu

Tučňáky v Antarktidě ohrožuje ptačí chřipka.
Zahraniční

Ptačí chřipka v Antarktidě. Pro tučňáky může být onemocnění fatální