pondělí 16. září 2024

Argentina nasazuje umělou inteligenci proti zločinu

Argentinská vláda, vedená prezidentem Javierem Mileim, plánuje využít umělou inteligenci k předvídání a prevenci trestných činů.

profimedia-0893496102

Argentinský prezident Javier Milei
Zdroj: Profimedia

  • Argentinský prezident Javier Milei
  • Zdroj: Profimedia

Milei vytvořil zvláštní jednotku, která bude pomocí strojového učení analyzovat údaje o kriminalitě. Součástí jejího vybavení bude software na rozpoznávání obličejů, monitorování sociálních sítí a analýza záznamů z kamer v reálném čase.

Cílem je odhalovat podezřelé aktivity, identifikovat pohyb zločineckých skupin a předvídat výtržnosti. Opatření připomínající sci-fi film Minority Report ale vyvolalo obavy mezi organizacemi na ochranu lidských práv.

Odborníci varují, že technologie mohou neúměrně kontrolovat některé skupiny společnosti. Amnesty International upozornila, že tento dohled může omezovat svobodu projevu a vést k autocenzuře.

Ministerstvo bezpečnosti uvedlo, že tato technologie pomůže odhalit hrozby a pohyb zločineckých skupin. Ultraliberální ekonom Milei, který se stal prezidentem loni v prosinci, oznámil stovky opatření zaměřených na reformy ekonomiky a boj s kriminalitou.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

53470047571_a395877fcf_b
Ekonomika

Reformy začínají zabírat. Inflace v Argentině by mohla být 123 procent

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci