pondělí 16. září 2024

Areál ve Varech učí zvládnout rizikové situace. Další vznikne v Plzni

Bezpečnostně-vzdělávací centrum bude školit děti i dospělé, jak postupovat v mimořádných a rizikových situacích. Mezi ty patří například kyberútoky, požáry nebo nehody.

image

Ve Světě záchranářů si lze vyzkoušet nebezpečné situace na vlastní kůži.
Zdroj: Svět záchranářů

  • Ve Světě záchranářů si lze vyzkoušet nebezpečné situace na vlastní kůži.
  • Zdroj: Svět záchranářů

Centrum vznikne v Plzni a inspiraci našlo v sousedním Karlovarském kraji, kde sklízí úspěchy Svět záchranářů. Areál tvoří několik specifických budov včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice, které jsou vybavené odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací, včetně interaktivních simulátorů a trenažérů. Součástí areálu je také moderní dopravní hřiště s železničním přejezdem a další venkovní lokality pro simulaci rizik ve venkovním prostředí.

"Považujeme za důležité, aby nejen složky IZS, ale i obyvatelé kraje byli připraveni na každodenní rizika a zvládli různé mimořádné události,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, proč centrum vznikne.

Centrum má žákům základních a středních škol i dospělým, aby si dokázali poradit s rizikovými situacemi, které je mohou v běžném životě potkat. Naučí se likvidovat požár, poskytnout první pomoc, zjistí, jak se bránit kyberútokům, nebo získají potřebné dopravní znalosti. Lektory budou záchranáři a policisté.

Podle plánu by mohlo Centrum bezpečí začít pracovat do dvou let.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

D5
Domácí

Napojení severního Rokycanska na D5 bude hotové příští rok

Sýček obecný
Domácí Fauna

Plzeňský kraj zachraňuje ohroženého sýčka