sobota 18. května 2024

Architektonický skvost na břehu Sydney slaví padesátku

Nádherný operní dům v Sydney slaví dnes padesát let od otevření. Nejznámější stavba Austrálie se pyšní inovativní architekturou i kulturním věhlasem.

Opera v Sydney

Opera v Sydney
Zdroj: Pexels

  • Opera v Sydney
  • Zdroj: Pexels

Kulturní i architektonický symbol Austrálie. Tím je dozajista Syndney Opera House, jež si naprostá většina lidí vybaví, když se řekne Sydney, Austrálie či nejznámější stavby světa. Budova je zaspána na seznamu světového dědictví UNESCO a již rovných 50 let zkrášluje největší australské město.

Opera v Sydney je jedním z nejvýznamnějších děl renomovaného dánského architekta Jørna Utzona, jehož vizionářský návrh se stal synonymem pro moderní architekturu. Budova postavena na mysu Bennelong Point zdůrazňuje tvar plachetnice, jenž je proveden do podoby elegantní jednoduchosti. Každý ze 2 194 betonových segmentů, který tvoří „plachty“, má mírně odlišný tvar, což bylo v době stavby inovativní.

Budova je postavena na šesti železobetonových sloupech, které jsou výjimečné svým kulatým tvarem a vypadají, jako by se tyčily nad vodní hladinou. Unikátní světle bílá obkladová dlažba z keramických dlaždic, z nichž každá byla přivezena ze Švédska, dokonale odráží sluneční záření.

Stavba operního domu byla zahájena již v roce 1959 a trvala až do svého oficiálního otevření dne 20. října 1973. Stavba byla výzvou pro inženýry a architekty z celého světa. Kromě svého architektonického významu se Sydney Opera House stalo centrem australské kultury. Každý rok hostí na tisíce kulturních událostí, včetně operních představení, koncertů, tanečních představení, divadelních her a výstav. Opera v Syndey nadále zůstává jednou z nejkrásnějších budov na světě.

Autor: Šimon Mitro

Související

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

shark 2
Zahraniční Technologie

USA a Austrálie odhalila revoluční bojové mořské drony. Vypadají jako žralok a rejnok

Nostický palác
Domácí Tipy na výlety

Festival Open House otevře veřejnosti i Nostický palác