úterý 1. října 2024

Archeologové odhalili více než 50 zachovalých koster Vikingů

Archeologové v Dánsku našli přes 50 dobře zachovalých vikinských kosterních pozůstatků.

kostra

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Ve vesnici Åsum na jihu Dánska bylo objeveno pohřebiště Vikingů z 9. a 10. století. Na ploše dvou tisíc metrů čtverečních byly nalezeny desítky kosterních pozůstatků, které poskytují vzácnou příležitost k vědeckým analýzám. „Tento nález je skutečně mimořádný, protože nám umožňuje zkoumat zdraví, stravu a původ těchto lidí,“ uvedl archeolog Michael Borre Lundø z muzea Odense.

Některé z nalezených kosterních pozůstatků patřily lidem s vyšším společenským postavením. Například jedna žena byla pohřbena v trupu vozu, což mohl být její vlastní dopravní prostředek. Spolu s ní byly nalezeny náhrdelník ze skleněných korálků, železný klíč, stříbrně zdobený nůž a malé skleněné střepy, které mohly sloužit jako amulety. U nohou vozu se nacházela zdobená dřevěná truhla, jejíž obsah zůstává tajemstvím.

Podle archeologů jsou kostry tak dobře zachovány, že by mohlo být možné získat vzorky DNA a odhalit, zda byly některé z těchto osob příbuzné. „Bude velmi vzrušující zjistit, odkud tito lidé přišli a zda zde byly pohřbeny stejné rodiny napříč generacemi,“ uvedla Sarah Croix, docentka na Aarhuské univerzitě.

Objev nabízí nový pohled na vikingy a jejich životy, a přispívá k rostoucímu počtu vikinských nálezů, jako bylo například odhalení téměř 300 stříbrných mincí v roce 2023 v severozápadním Dánsku nebo objevení velkého pohřebiště v Norsku v roce 2020.

Autor: Šimon Mitro

Související

znakový jazyk
Světové dny Zajímavosti

Den znakového jazyka

Martin Freeman jako Bilbo Pytlík.
Světové dny

Den hobitů

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

Johnny Depp jako pirát Jack Sparrow
Světové dny

Den pirátské mluvy