neděle 8. září 2024

Anifilm: Festival animovaných filmů v Liberci láká na japonskou tvorbu

První květnový týden se uskuteční mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Kromě soutěžního programu se návštěvníci mohou těšit na japonskou tvorbu.

Mezinárodní festival animovaných filmu Anifilm

Mezinárodní festival animovaných filmu Anifilm
Zdroj: Anifilm

  • Mezinárodní festival animovaných filmu Anifilm
  • Zdroj: Anifilm

V Liberci se pravidelně koná mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm a nejinak tomu bude i letos ve dnech 2. až 7. května. Vyjma soutěžních snímků se diváci mohou těšit na sekci věnované japonské animované tvorbě. Na velkém plátně budou moci návštěvníci zhlédnout ikonický snímek Zámek v oblacích (2004) či novinku režiséra Keiičiho Hary s názvem Osamělý hrad za zrcadlem (2022).

Do soutěže celovečerních animovaných filmů je zařazeno deset snímků. Mezi soutěženími filmy figuruje španělský titul Jednorožci vs. Medvídci, v němž je krvavá realita války zahalena do růžovofialového světa huňatých medvídků, autobiografický opus lotyšsko-americké autorky Signe Baumane Můj románek s manželstvím, či mystický maďarský film Čtyři duše kojota. Svého zástupce v soutěži má i Česko a to díky koprodukčnímu podílu na slovenském snímku Websterovi ve filmu.

Kromě celovečerních filmů soutěží také videoklipy, VR filmy, české snímky a také sekce kraťasů, kterých se v soutěži sešlo šestatřicet. Mimo soutěž se představí amatérské animáky, které vznikly před rokem 1990.

Níže se můžete podívat na znělku letošního 22. ročníku:

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Anifilm

Související

Solární elektrárna na budově Krajského úřadu Libereckého kraje
Domácí Zelená energie

Liberecký kraj buduje solární elektrárny s pomocí EU

Jiří Veselý.
Tenis

V Liberci se představí mladé naděje i zkušení harcovníci

V hlavě 2
Film a TV Kino

V hlavě 2 je nejúspěšnějším animákem všech dob

1280px-Liberec_,_zámek
Domácí

Liberecký zámek se otevřel veřejnosti. Prohlídky jsou už týdny vyprodané