pátek 27. září 2024

Ani šestnáctá žádost nevyšla, Kennedyho vrah zůstane ve vězení

Sirhan Sirhan odsouzený na doživotí za atentát na senátora Roberta F. Kennedyho v roce 1968, znovu neuspěl se žádostí o podmínečné propuštění. Ve vězení je 55 let.

zjnQ22MI

Sirhan Sirhan u slyšení o propuštění.
Zdroj: Twitter

  • Sirhan Sirhan u slyšení o propuštění.
  • Zdroj: Twitter

Středeční jednání bylo 17. slyšením o propuštění. V srpnu 2021 s ním sice souhlasila Kalifornská rada pro slyšení o podmínečném propuštění, guvernér Gavin Newson ale rozhodnutí v lednu 2022 zamítl s tím, že vězeň zůstává i nadále hrozbou pro veřejnost a nepřevzal odpovědnost za čin, který změnil americké dějiny.Podle komise si 78letý vězeň stále zcela neuvědomil, co ho přimělo Kennedyho zastřelit. Sirhanova advokátka Angela Berry to odmítla. Podle ní prokázal, že má o svém činu dostatečné povědomí a i jeho psychiatři po dlouhá desetiletí tvrdí, že je nepravděpodobné, že by útočil znovu nebo byl hrozbou pro společnost.Tehdy 24letý Sirhan zastřelil Kennedyho a zranil dalších pět lidí v kuchyni hotelu Ambassador v Los Angeles po předvolební akci, v níž Kennedy slavil vítězství v primárkách v roce 1968. Sirhan tvrdil, že si na zabití senátora nepamatuje, ale přiznal, že na něj střílel, protože ho rozlítila jeho podpora Izraeli. Původně dostal trest smrti, v roce 1972 jej soud zmírnil na doživotní vězení.rhan Sirhan odsouzený na doživotí za atentát na senátora Roberta F. Kennedyho v roce 1968, znovu neuspěl se žádostí o podmínečné propuštění.

Středeční jednání bylo 16. slyšením o Sirhanově propuštění. V srpnu 2021 s ním sice souhlasila Kalifornská rada pro slyšení o podmínečném propuštění, guvernér Gavin Newson ale její rozhodnutí v lednu 2022 zamítl s tím, že vězeň zůstává i nadále hrozbou pro veřejnost a nepřevzal odpovědnost za čin, který změnil americké dějiny.

Podle komise si 78letý vězeň stále zcela neuvědomil, co ho přimělo Kennedyho zastřelit. Sirhanova advokátka Angela Berry to odmítla. Podle ní prokázal, že má o svém činu dostatečné povědomí a i jeho psychiatři po dlouhá desetiletí tvrdí, že je nepravděpodobné, že by útočil znovu nebo byl hrozbou pro společnost.

Tehdy 24letý Sirhan zastřelil Kennedyho a zranil dalších pět lidí v kuchyni hotelu Ambassador v Los Angeles po předvolební akci, v níž Kennedy slavil vítězství v primárkách v roce 1968. Sirhan tvrdil, že si na zabití senátora nepamatuje, ale přiznal, že na něj střílel, protože ho rozlítila jeho podpora Izraeli. Původně dostal trest smrti, v roce 1972 jej soud zmírnil na doživotní vězení.

Související

profimedia-0911354678
Zahraniční

Na Slovensku zase přituhuje. Fico dostal obálku s nábojnicí

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu