pondělí 16. září 2024

Ani náboj Ukrajině, řekl Fico. Čaputová se podle toho začala řídit

Slovensko kvůli změně politické orientace, kterou přinesly víkendové volby do Národní rady, zastavuje vojenskou pomoc Ukrajině. Sdělila to prezidentka země Zuzana Čaputová.

385919000_869216637895040_8546270680422267385_n

Zuzana Čaputová
Zdroj: Facebook Zuzana Čaputová

  • Zuzana Čaputová
  • Zdroj: Facebook Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová překvapila veřejnost i světové politiky tím, že oznámila, že nepodpoří už schválené dodávky zbraní Ukrajině. Čaputová svůj výrok odůvodnila výsledky voleb do slovenské Národní rady, které ovládly strany, jenž vojenskou pomoc Ukrajině odmítají. Navázala tím tak na výrok předsedy vítězné strany SMER-SD Roberta Fica, který na předvolebních mítincích řekl, že pokud vyhraje volby, Ukrajina od Slovenska už nedostane jediný náboj.

Pomoc Ukrajině slíbila odstupující úřednická vláda Ludovíta Ódora, Slovensko mělo dodat Kyjevu zejména munici pro tanky T-72. Jak však nyní zaznívá z Bratislavského hradu, dodávky zbraní při změně politické moci, kdy vítězné strany takovou pomoc odmítají, by byl špatný precedens.

Víkendové volby na Slovensku vyhrála strana SMER-SD, která zaujímá ostře protiukrajinský postoj. Druhé místo obsadilo proevropské a liberální hnutí Progresívne Slovensko. Pověření k sestavení vlády od Zuzany Čaputové už dostal předseda Smeru Robert Fico.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

GXMaFN9XMAESha6
Zahraniční

Jordánské volby ovládli islamisté. Chtějí zrušit mírové smlouvy s Izraelem

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá