Ani hidžáb, ani bikiny. Tádžikistán radí ženám, co mají nosit

Tažení proti projevům Islámu v Tádžikistánu pokračuje. Ženám se nově nedoporučuje nosit hidžáby.

Hidžáb

Hidžáb
Zdroj: AP

  • Hidžáb
  • Zdroj: AP

Až uniformně vypadá doporučení, které podle agentury DPA vydaly úřady v Tádžikistán. Řeší, jak by se měly oblékat tamní ženy. Podle těchto směrnic by ženy neměly nosit hidžáb, i když devadesát procent obyvatel v Tádžikistánu se hlásí k Islámu. Nedoporučuje se ani „polonahé evropské“ oblečení, které je údajně nevhodné pro svou vyzývavost.

Během letních měsíců bude v této republice na hranících mezi Kazachstánem a Čínou probíhat kampaň, která má ženám ukázat, jak se správně oblékat. Podle ní jsou zcela nevhodné minisukně, elastické oděvy, noční košile, ale i černé oblečení s muslimskými prvky. Důraz se na druhou stranu klade na národní oděvy. V příručce, kterou už mezi lidi rozšířily vládní úřady v hlavním městě Dušanbe, jsou pestrobarevné šaty vhodné pro všechna roční období.

Omezování vnějších projevů islámu trvá v Tádžikistánu několik let, protože se vládnoucí garnitura obává přílišné militantnosti islámistů. Proto ženy, které dosud nosily hidžáb, měly zakázaný přístup do úředních budov.

Autor: Jan Skala
Zdroj: DPA

Související

prof,
Ostatní Osobnosti

Z módní ikony je devadesátník. Samotářský Armani dnes slaví

Vinted
Zahraniční Móda

Vinted platit nechce. Odvolává se proti porušení GDPR

módní přehlídka
Světové dny Móda

Den módy

GD6_WJSWgAA0MkP.jpg
Ostatní Móda

Svět se baví luxusními kousky. Vypadají jako výrobky Ikea, stojí ale tisíce