neděle 8. září 2024

Anglie si to o titul na Euru rozdá se Španělskem

Finále mistrovství Evropy je tu. Utkají se v něm fotbalisté Anglie s výběrem Španělska.

Harry Kane sní o první velké trofeji.

Harry Kane sní o první velké trofeji.
Zdroj: Profimedia

  • Harry Kane sní o první velké trofeji.
  • Zdroj: Profimedia

Měsíc trvající evropský šampionát ve fotbale, který hostí Německo, jde do finále. V něm se v neděli od 21:00 utká výběr Anglie pod taktovkou Garetha Southgatea s ofenzivně laděnými Španěly, které vede Luis de la Fuente.

Sedmdesátitisícový olympijský stadion v Berlíně bude hostit bitvu dvou odlišných fotbalových přístupů. Zatímco Španělé se od začátku turnaje prezentují atraktivní útočnou hru, kterou na křídlech podporují talentovaní mladíčci Yamal s Williamsem, Angličané čelili od začátku šampionátu kritice za svůj až příliš defenzivní projev.

Oba přístupy ovšem vedly až do finále, navíc Anglie několikrát ukázala, že dokáže v pravý čas přiložit pod kotel. Naposledy se o tom v semifinále přesvědčili Nizozemci, které ranou v nastavení poslal domů Watkins.

Navzdory kritice tak Southgate dovedl své svěřence podruhé za sebou až do finále Eura. V tom minulém nicméně podlehli v penaltovém rozstřelu Itálii, což budou určitě chtít tentokrát odčinit.

Španělsko na druhé straně působí hodně suverénně a v zádech má sérii osmi výher v řadě. O jednu výhru více měla La Roja na kontě v roce 2012, kdy se Španělé stali mistry Evropy. Možná i proto fotbalisty z Pyrenejského poloostrova mírně favorizují sázkové kanceláře. Případný triumf by pro Španělsko byl už čtvrtý a překonalo by tak Německo v žebříčku nejúspěšnějších účastníků mistrovství Evropy. Pro Anglii by se jednalo o vytoužený premiérový evropský titul.

Finálové utkání začíná v neděli od 21:00 a přímý přenos zajišťuje ČT Sport.

Autor: Ota Černý

Související

horko
Zahraniční Klimatické změny

Horko v Evropě může do konce století zabít třikrát více lidí

olivový olej
Ekonomika Jídlo

Španělské supermarkety uměle navyšují ceny olivového oleje

profimedia-0900785937
Zahraniční

S požáry na Madeiře pomáhají španělská letadla

Nejstarší žijící žena, Maria Branyas Morera  (117)
Zahraniční

Svět přišel o nejstaršího člověka. 117letá Španělka zemřela