neděle 8. září 2024

Angličané jsou podruhé v řadě finalisty mistrovství Evropy

Fotbalisté Anglie porazili ve semifinále Nizozemsko 2:1 a podruhé v řadě si zahrají o titul.

Ollie Watkins slaví vítězný gól.

Ollie Watkins slaví vítězný gól.
Zdroj: Profimedia

  • Ollie Watkins slaví vítězný gól.
  • Zdroj: Profimedia

Souboj dvou tradičních fotbalových a námořních velmocí Anglie a Nizozemska v semifinále mistrovství Evropy začal zostra. Už v sedmé minutě se prudkou ranou zpoza vápna prosadil Xavi Simons a donutil tak Angličany k otevřenější hře.

Krátce na to ovšem ránu Harryho Kanea blokoval šlapákem Denzel Dumfries a jelikož tak učinil v pokutovém území, následovala penalta. K její exekuci se postavil sám faulovaný kapitán Albionu a nekompromisní ranou k tyči skóre vyrovnal.

Za vyrovnaného stavu pokračoval duel atraktivní podívanou se šancemi na obou stranách. Jednu zastavil až těsně na brankové čáře penaltový hříšník Dumfries, čímž se svým spoluhráčům za své zaváhání omluvil.

Po změně stran se Angličané vrátili k defenzivnější hře, kterou se na turnaji prezentovali doposud. To mohl v 65. minutě potrestat kapitán Oranjes Virgil van Dijk, ale jeho prudkou hlavičku vyrazil Pickford mimo tři tyče.

O čtvrt hodiny později vsítil branku Bykayo Saka, ale VAR odhalil, že jeho střele předcházel ofsajd. Zápas tak s přibývajícími minutami směřoval do prodloužení. Jenže to změnil těsně před koncem základní hrací doby Watkins, který jen chvíli předtím vystřídal kapitána Harryho Kanea. Jeho překvapivou střelu z otočky totiž jinak pozorný Verbruggen nekryl a Anglie díky ní zápas na poslední chvíli otočila.

Nizozemci tak od vítězství v roce 1988 zůstávají už počtvrté těsně před branami finále. Angličané naopak dostanou v neděli 14. července příležitost na reparát posledního finále, v němž podlehli Itálii v penaltovém rozstřelu. Tentokrát se svěřenci Garetha Southgatea pokusí získat historicky první titul mistrů Evropy v souboji se Španělskem.

Nizozemsko - Anglie 1:2 (1:1)

Branky: 7. Simons – 18. Kane (pen.), 90. Watkins (Palmer)

Karty: 17. Dumfries (NED), 87. van Dijk (NED), 90+1. Simons (NED) – 72. Bellingham (ENG), 86. Saka (ENG)

Držení míče: 40 % : 60 %.
Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 2:2. Rohy: 3:0. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 11:6.

Autor: Ota Černý

Související

53712276600_63d912206f_b
Zdraví

Počet osob s kapavkou roste. Nemoc je navíc stále odolnější vůči léčbě

profimedia-0893749717.jpg
Ostatní OH Paříž

Tom Pidcock je opět olympijským šampionem. Cink obsadil 25. příčku

ChipScaleClock2_HR
Ekonomika

Spojené státy tlačí na další embarga. Chtějí zabránit dovozu čipů do Číny

Gareth Southgate končí u týmu Anglie
Fotbal

Trenér Southgate končí u anglické reprezentace