čtvrtek 19. září 2024

Amerika potvrzuje, že čínský balon byl špionážní

Balón měl podle USA několik antén schopných shromažďovat zpravodajské informace. Čína popřela, že by balón použila pro špionážní účely. Tvrdí, že balón byl meteorologickým zařízením, které vybočilo ze své trasy.

Čínský špionážní balon nad Amerikou

Čínský špionážní balon nad Amerikou
Zdroj: ABS News

  • Čínský špionážní balon nad Amerikou
  • Zdroj: ABS News

USA se však domnívají, že balón je součástí širší flotily sledovacích balónů, která pokryla pět kontinentů.Zákonodárci Sněmovny reprezentantů označili balón za „drzé porušení suverenity Spojených států." Pro toto nařčení se vyslovilo 419 hlasů ku 0.Jeho objevení ve vzdušném prostoru USA vyvolalo diplomatickou krizi a vedlo amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena ke zrušení cesty do Číny - prvního setkání mezi USA a Čínou na tak vysoké úrovni na čínské půdě po několika letech. Americká armáda použila o víkendu k sestřelení balónu nad Atlantickým oceánem stíhačku.Čína ve čtvrtek uvedla, že si není vědoma žádné širší flotily sledovacích balónů. Tvrzení je "pravděpodobně součástí dezinformační války o veřejné mínění, kterou USA vedou proti Číně", uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning.Vysoký představitel ministerstva zahraničí ve čtvrtek uvedl, že snímky s vysokým rozlišením odhalily, že balón – který byl asi 60 metrů vysoký – měl velké solární panely schopné ovládat zařízení a také antény, které byly schopny shromažďovat informace a geolokační signály.Stále není možné přesně zjistit, jaký typ dat se Čína mohla pokoušet shromáždit na této misi, řekli experti, ale možná zachytila ​​rádio, mobilní telefon a další komunikaci z vojenských základen, nad nimiž letěla, řekl Matt Kroenig, vrchní ředitel Scowcroftova centra pro strategii a bezpečnost NATO.Tvrdí, že balón byl meteorologickým zařízením, které vybočilo ze své trasy.

USA se však domnívají, že balón je součástí širší flotily špionážních zařízení, která sledují pět kontinentů. Sněmovna reprezentantů označila čin Číny za drzé porušení suverenity Spojených států.

Objevení balónu ve vzdušném prostoru USA vyvolalo diplomatickou krizi a vedlo amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena ke zrušení cesty do Číny, která měla být prvním setkáním mezi USA a Čínou na tak vysoké úrovni na čínské půdě po několika letech.

Čína uvedla, že neví o žádné širší flotile sledovacích balónů. "Tvrzení je pravděpodobně součástí dezinformační války o veřejné mínění, kterou USA vedou proti Číně," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning.

Balón byl asi 60 metrů vysoký, měl velké solární panely a také antény, které dokážou shromažďovat informace a geolokační signály. Zřejmě mohl zachytit ​​rádiovou, mobilní a další komunikaci z vojenských základen, nad nimiž letěl.

Zdroj: BBC

Související

Čínský špionážní balon
Zahraniční

Čínské špionážní balony opět na scéně. Monitorují asijské státy

UFO
Zahraniční UFO

Sestřelená UFO patřila pravděpodobně soukromým firmám, říká Biden

Čínský špionážní balon nad Amerikou
Zahraniční Zahraniční politika

Americká armáda pátrá po troskách sestřeleného čínského balonu

Čínský špionážní balon nad Amerikou
Zahraniční Zahraniční politika

Čínský špionážní balon létá nad Spojenými státy