čtvrtek 19. září 2024

Američtí ornitologové přejmenují ptáky. Jejich původní jména odkazují na otroctví a rasismus

Ptáci se v USA dočkají nových jmen. Ornitologové je zbaví pojmenování po osobnostech, které jsou spojeny s otrokářstvím, rasismem či diskriminací.

Strnad černovousý byl znám jako McCownův longspur. Jméno odkazovalo na generála Konfederace, tak ho ornitologové přejmenovali.

Strnad černovousý byl znám jako McCownův longspur. Jméno odkazovalo na generála Konfederace, tak ho ornitologové přejmenovali.
Zdroj: Rawpixel

  • Strnad černovousý byl znám jako McCownův longspur. Jméno odkazovalo na generála Konfederace, tak ho ornitologové přejmenovali.
  • Zdroj: Rawpixel

Americká ornitologická společnost (ASCO) slíbila změnit anglické názvy všech druhů ptáků ve Spojených státech a Kanadě, které jsou v současnosti pojmenovány po rozporuplných osobnostech. Organizace uvedla, že se snaží upustit od názvů „považovaných za urážlivé a diskriminační“. Například strnad černovousý, známý též jako McCownův longspur, byl dříve pojmenován podle generála Konfederace Johna P. McCowna, což bylo vnímáno jako odkaz na otroctví a rasismus. Nyní je strnad černovousý v USA znám jako Thick-billed Longspur, v překladu tlustozobý strnad.

Ve jménu je síla a některé anglické názvy ptáků mají spojení s minulostí, která dává vzpomenout na rasismus, otroctví a diskriminaci,“ uvedla prezidentka ASCO Colleen Handel. „Potřebujeme mnohem více inkluzivní a angažovaný vědecký proces, který se zaměří na jedinečné vlastnosti a krásu samotných ptáků.

Američtí ornitologové začnou s iniciativou příští rok. Organizace plánuje zřídit výbor a pomocí veřejné diskuze změnit názvy až 80 druhů ptáků ve Spojeneckých státech a Kanadě. Ptáci mají také vědecké názvy, které se však měnit nebudou. „Jako vědci pracujeme na odstranění zkreslování pojmů ve vědě. V minulosti bývali ptáci často pojmenovávání na něčí počest. Pojmenování po osobnostech zatížených rasismem či misogynií nejsou vhodné. Nastal čas, abychom tento proces transformovali a pojmenovali ptáky podle nich samotných,“ řekla výkonná ředitelka ASCO Judith Scarl.

ASCO doufá, že se díky této iniciativě začne více lidí zajímat o ochranu ptáků. Severní Amerika ztratila od roku 1970 téměř tři miliardy ptáků, jak ukázala zpráva z roku 2019. V říjnu bylo deset druhů ptáků vyškrtnuto ze seznamu ohrožených druhů, protože vyhynuly. „Abychom zvrátili alarmující poklesy početnosti ptáků, potřebujeme, aby se co nejvíce lidí nadchlo pro ptáky a spojilo se na jejich ochranu,“ uvedla Scarl.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu