sobota 27. července 2024

Amerických rosomáků ubývá. Je z nich ohrožený druh

Ze severoamerického rosomáka je ohrožený druh. Trpí změnami klimatu.

Rosomák sibiřský

Rosomák sibiřský
Zdroj: Needpix

  • Rosomák sibiřský
  • Zdroj: Needpix

Rosomáka sibiřského označila americká státní agentura U.S. Fish and Wildlife Service za ohrožený druh. Největší druh lasicovité šelmy ohrožují klimatické změny. Podle Národní federace pro divokou přírodu se vyskytuje odhadem méně než 300 rosomáků na severu USA. Rosomáci obývají především území tajgy a tundry severní polokoule, nejvíce jedinců se vyskytuje v Kanadě, na Aljašce, v severských státech Evropy, v západním Rusku a na Sibiři.

V USA se rosomák zařadil na seznam ohrožených druhů, který souvisí se zákonem o ohrožených druzích schváleným v roce 1973. Zákon stanovuje ochranu pro ryby, divokou zvěř a rostliny. „Současné a rostoucí dopady změny klimatu a s tím spojený úbytek a fragmentace prostředí ohrožují severoamerické rosomáky,“ řekl Hugh Morrison, ředitel U.S. Fish and Wildlife. „Agentura pomůže omezit dlouhodobý dopad a zlepšit životaschopnost rosomáků ve spojených státech.

Změna klimatu ohrožuje rosomáky v USA již více než deset let. Již v roce 2011 se úředníci U.S. Fish and Wildlife pokusili přidat rosomáky do zákona o ohrožených druzích. Rosomáka sibiřského chová několik českých zoologických zahrad, narazit na něj můžete v Zoo Brno, Zoo Ústí nad Labem, Zoo Hluboká či v Zooparku Chomutov.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční Klimatické změny

Světové lesy ohrožují invazní druhy a požáry způsobené klimatickými změnami

GTQERGiXYAEHPx6
Krimi

Policista zastřelil neozbrojenou černošku. V Americe se znovu zvedá vlna protestů

Samice zubra ze Zoo Praha
Domácí Fauna

Dva zubři ze Zoo Praha míří do volné přírody

profimedia-0891610290
Zahraniční Volby USA

Kamala Harris se dočkala podpory od Baracka Obamy