Americký voják se upálil. Svůj čin zdokumentoval na hrůzném videu

Válka v Pásmu Gazy se přenáší do celého světa. Na protest proti ní se před izraelskou ambasádou ve Washingtonu upálil americký voják.

GHSkKc7a0AEwNKA (1)

Izraelská ambasáda ve Washingtonu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Izraelská ambasáda ve Washingtonu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na řadě míst Spojených států probíhají v těchto hodinách pietní akce za příslušníka amerického letectva Aarona Bushnella, který zemřel poté, co se v neděli zapálil před izraelskou ambasádou ve Washingtonu. Zoufalý čin 25letého letce byl protestem proti válce v Pásmu Gazy, které se sám aktivně účastnil. „Už se nebudu podílet na genocidě,“ říká Bushnell na videu, na němž zachytil sebeupálení. Když jej pak zachvátily plameny, křičel: „Svoboda Palestině“.

Na videu, kterým Bushnell svůj čin zdokumentoval, je vidět, jak se polije čirou tekutinou a posléze zapálí. Po chvíli se zhroutil k zemi, a i když se ho zasahujícím policistům povedlo po pár minutách uhasit, po převozu do nemocnice zemřel. Redakce Minutových zpráv se rozhodla video nezveřejňovat z etických důvodů.

Jeho čin si nyní připomínají propalestinští aktivisté po celých Spojených státech, hesla o svobodné Palestině vystavují zejména před izraelskými ambasádami.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0917090868
Zahraniční

Trump se vrátil na místo atentátu. Po svém boku měl poprvé i Muska

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu