úterý 17. září 2024

Americké ponorky míří na Blízký východ. Stále se čeká íránský úder na Izrael

Američané jsou rozhodnutí, v případě íránského útoku, bránit Izrael. Do blízkovýchodních oblastí přesouvají další vojenské síly.

52118544645_7a7296ca63_b

Americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil posílení amerických sil na Blízkém východě.
Zdroj: Flickr

  • Americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil posílení amerických sil na Blízkém východě.
  • Zdroj: Flickr

Americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil, že poslal na Blízký východ ponorky s řízenými střelami, čímž se připravuje na eskalaci napětí, protože se stále očekává útok Íránu na Izrael kvůli atentátu na šéfa Hamásu Ismáíla Haníju, který se v režii Židovského státu odehrál přímo v íránském hlavním městě Teheránu. Skutečnost, že dosud tato odveta nepřišla, nesnižuje podle zahraničních pozorovatelů její pravděpodobnost.

„Ministr Austin zopakoval závazek Spojených států podniknout všechny možné kroky k obraně Izraele a zaznamenal posílení postavení a schopností amerických vojenských sil na celém Blízkém východě ve světle eskalace regionálního napětí," uvedlo americké ministerstvo obrany ve své zprávě. Podle ní hodlají Spojené státy poslat do oblasti další letadlovou loď se stíhačkami.

Írán před útok na Izrael varovali i další západní země jako Velká Británie, Německo a Francie, které Teherán vyzvali, aby upustil od eskalace napětí v regionu. Vyzvaly rovněž palestinský Hamás, aby propustil izraelské rukojmí zadržované v Pásmu Gazy a znovu zahájil mírové rozhovory.

Autor: Jan Skala

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci