neděle 8. září 2024

Americké antimonopolní úřady vyšetřují firmy vyvíjející umělou inteligenci

Giganti v oblasti umělé inteligence jako Microsoft, OpenAI či Nvidia čelí vyšetřování amerického antimonopolního úřadu.

Nvidia

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Americké ministerstvo spravedlnosti a Federální obchodní komise (FTC) se zaměří na výrobce počítačových čipů Nvidia a jeho obchodní partnery Microsoft a OpenAI. Vyšetřování bude zkoumat, zda tyto společnosti nezneužívají své postavení na trhu a neznevýhodňují konkurenci. Žádná z firem probíhající vyšetřování nekomentovala. O plánovaném vyšetřování jako první informoval deník New York Times.

Americké úřady sledují rychlý rozvoj AI a upozorňují na možné monopoly. Předsedkyně FTC Lina Khan uvedla, že agentura bude pečlivě sledovat dohody, které umožňují dominantním firmám získat nepřiměřený vliv a přístup, což by mohlo narušit spravedlivou soutěž. Celý průmysl AI je silně závislý na specializovaných polovodičích od Nvidie, což vedlo k raketovému růstu akcií této společnosti.

Vyšetřování vztahů technologických společností s AI startupy probíhá i ve Velké Británii a Evropské unii. Britský úřad pro hospodářskou soutěž zkoumá partnerství mezi Microsoftem a Mistral AI a mezi Amazonem a Anthropic. Evropská komise již v lednu oznámila, že prověří, zda investice Microsoftu do OpenAI spadají pod pravidla fúzí v EU.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci

AI
Domácí AI

Krajský web Ústí nad Labem využívá umělou inteligenci

profimedia-0899965438
Zahraniční Volby USA

Trump sdílel obrázky vytvořené umělou inteligencí. Tvrdí, že ho podporuje Taylor Swift

pár
Ostatní AI

Uživatelé seznamek by rádi využívali umělou inteligenci při seznamování