neděle 19. května 2024

Americká vláda žaluje Amazon

Za nekalé monopolní praktiky je žalován obchodní gigant Amazon. Žalobu na něj podala americká vládní agentura.

profimedia-0206724663

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Americká Federální obchodní komise (FTC) žaluje společnost Amazon za nekalé praktiky související s monopolním postavením na trhu. Podle FTC zneužívá Amazon své dominantní postavení a nutí spotřebitele platit vyšší ceny. „Amazon neporušuje zákon proto, že je velký, ale proto, že se dopouští jednání, které jeho konkurentům zabraňuje v růstu a novým konkurentům v rozvoji,“ tvrdí FTC ve stížnosti.

Tím, že potlačuje konkurenci ve vztahu k cenám, výběru produktů, kvalitě a tím, že brání svým současným i budoucím konkurentům v přilákání dostatečného počtu zákazníků a prodávajících, si Amazon zajišťuje, že žádný současný ani budoucí konkurent nemůže ohrozit jeho dominanci,“ uvádí FTC. Tvrdí se, že Amazon ovlivňuje prodeje v maloobchodu ve výši stovek miliard dolarů ročně u stovek tisíc produktů. „Monopolní Amazon využívá svou moc ke zvyšování cen pro americké zákazníky a k účtování vysokých poplatků stovkám tisíc online prodejců,“ říká John Newman, zástupce ředitele odboru hospodářské soutěže FTC.

Amazon zveřejnil podrobnou odpověď na žalobu a nazval ji jako „zavádějící“. Pokud by žaloba byla úspěšná, Amazon tvrdí, že by byl nucen zvýšit ceny prodávaných produktů, nabízet pomalejší a méně spolehlivou dopravu a zákazníkům účtovat vyšší částky za program Prime, své předplatné. „Naším přáním bylo, aby agentura uznala, že inovace a zaměření na zákazníka ze strany Amazonu prospěly americkým spotřebitelům podobě nižších cen a zvýšené konkurence,“ uvedl David Zapolsky, generální právník Amazonu.

Při stanovování cen produktů se snažíme vyrovnat nízkým cenám ostatních prodejců - jak online, tak offline,“ dodal Zapolsky. „Všichni ostatní prodejci v našem obchodě stanovují své ceny nezávisle, ale abychom jim pomohli zvýšit prodej a zatraktivnit náš obchod pro zákazníky, investujeme také do nástrojů a vzdělávání, které jim pomáhají určit konkurenceschopné ceny.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNET

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let