Americká raketová základna v Polsku bude velmi brzy, řekl premiér

Ještě do konce tohoto roku by měla být dokončená americká raketová základna v Polsku. Při návštěvě letiště Redzikowo, kde by měla stát, to řekl premiér země.

Morawiecki

Polský premiér Mateusz Morawiecki považuje přítomnost americké raketové základny v jeho zemi za klíčovou pro bezpečnost.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Polský premiér Mateusz Morawiecki považuje přítomnost americké raketové základny v jeho zemi za klíčovou pro bezpečnost.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

„Jsme vpředvečer hlavní fáze implementace protiraketového štítu,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki a tím odpověděl na otázku, jaká je situace ohledně americké raketové základny v polské obci Redzikowo. Práce na ní by měly skončit ještě letos. Premiér to řekl na návštěvě US Naval Support Facility na letecké základně Redzikowo. Morawiecki dále řekl, že ochrana vzdušného prostoru jeho země je stejně důležitá, jako ochrana území, a že vláda pečlivě plánuje investice do obou oblastí obrany. Přítomnost obranného systému NATO považuje za nejvyšší úroveň obrany v historii země.

Ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnal k tyranovi na školním dvoře. „Bojí se silných, nedělá žádné kroky směrem k silným, útočí na slabé,“ uvedl Morawiecki na adresu ruského vůdce, který v současné době vede válku proti Ukrajině. Právě Polsko je jedním z největších podporovatelů Kyjeva po stránce ekonomické i vojenské.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0775872907
Zahraniční

Brusel poskytne Ukrajině 35 miliard eur. Obří částka však není dar, ale půjčka

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu