čtvrtek 19. září 2024

Americká armáda pátrá po troskách sestřeleného čínského balonu

Americká armáda uvedla, že pátrá po zbytcích podezřelého čínského sledovacího balónu, který sestřelila. Americko-čínské vztahy jsou napjaté.

Čínský špionážní balon nad Amerikou

Čínský špionážní balon nad Amerikou
Zdroj: ABS News

  • Čínský špionážní balon nad Amerikou
  • Zdroj: ABS News

Americké námořnictvo pracuje na vyzvednutí balonu a jeho nákladu, uvedl v neděli generál Glen VanHerck, velitel Severoamerického velitelství pro leteckou a kosmickou obranu a Severního velitelství USA.

Stíhačka amerického letectva v sobotu sestřelila čínský špionážní balon u pobřeží Jižní Karolíny, týden poté, co poprvé vstoupil do amerického vzdušného prostoru poblíž Aljašky. VanHerck uvedl, že k incidentu došlo nad teritoriálními vodami USA.

Úspěšné vyzvednutí balonu by mohlo Spojeným státům umožnit odhalit čínské špionážní schopnosti a technologii.

Vysoce postavený představitel obrany novinářům řekl, že američané budou "usilovat o získání všech trosek a jakéhokoli materiálu zpravodajské hodnoty", jak uvádí přepis zveřejněný americkým ministerstvem obrany. Dodal, že trosky se nachází v menší hloubce, než ministerstvo očekávalo, takže jejich vyzvednutí by nemělo nic bránit.

Republikánští zákonodárci v neděli kritizovali prezidenta Joea Bidena za to, že čekal několik dní na sestřelení balónu, který se vznášel nad Spojenými státy, a obvinili ho, že projevil slabost vůči Číně a zpočátku se snažil, aby narušení vzdušného prostoru USA nebylo zveřejněno.

"Myslím, že součástí toho je prezidentova neochota podniknout jakoukoli akci, která by byla považována za provokativní nebo konfrontační vůči čínským komunistům," řekl republikán Tom Cotton, člen senátního výboru pro ozbrojené služby.

Čína akci nazvala jako "zjevně přehnanou reakci." V pondělí Peking vyzval Spojené státy, aby nestupňovaly napětí a nepoškozovaly čínské zájmy.

"Čína se proti aktu důrazně ohrazuje a protestuje," uvedl v pondělí náměstek čínského ministra zahraničí Xie Feng na velvyslanectví USA v Číně. "Čínská vláda pozorně sleduje vývoj situace."

Bývalý prezident Donald Trump a jeho bývalý ředitel národní zpravodajské služby John Ratcliffe popřeli hodnocení ministra obrany Lloyda Austina, že podobné balóny proletěly Spojenými státy v době jeho prezidentství.

"Čína měla příliš velký respekt k 'TRUMPOVI' na to, aby se to stalo," napsal Trump na sociální síti Truth Social.

Republikánský zástupce Michael Waltz však Austina podpořil a pro deník Washington Post uvedl, že Pentagon informoval Kongres o tom, že čínské balony byly během Trumpova působení několikrát spatřeny v blízkosti Spojených států.

Zdroj: The Guardian

Související

Čínský špionážní balon
Zahraniční

Čínské špionážní balony opět na scéně. Monitorují asijské státy

UFO
Zahraniční UFO

Sestřelená UFO patřila pravděpodobně soukromým firmám, říká Biden

Čínský špionážní balon nad Amerikou
Zahraniční

Amerika potvrzuje, že čínský balon byl špionážní

Čínský špionážní balon nad Amerikou
Zahraniční Zahraniční politika

Čínský špionážní balon létá nad Spojenými státy