čtvrtek 19. září 2024

Masivní investice do hypersonických zbraní. USA chce dohnat Čínu i Rusko

Amerika zaspala dobu a nechala se předběhnout Čínou i Ruskem. V příštích letech však chce Bidenova administrativa masivně investovat do vývoje hypersonických zbraní.

kinžal

Ruská stíhačka nese hypersonickou střelu Kinžal.
Zdroj: Wikipedia

  • Ruská stíhačka nese hypersonickou střelu Kinžal.
  • Zdroj: Wikipedia

Několik posledních let čelil Pentagon varování od specialistů na obranu ohledně hypersonických zbraní. Zprávy, které hovořily o tom, že Čína v této oblasti získává převahu, se už potvrdily a americké ministerstvo obrany začalo mohutně investovat do vývoje hypersonických zbraní. Situace nasvědčuje tomu, že začínají nové závody ve zbrojení. Experti varují před možným zhoršením vztahů Washingtonu a Pekingu, které jsou už tak dost napjaté. Armáda už oznámila, že v následujících čtyřech letech chce za vývoj hypersonických zbraní utratit zhruba patnáct miliard dolarů, to je přes 320 miliard korun.

Nejen Čína ukazuje Spojeným státům záda ve vývoji hypersonických zbraní. Experti upozorňují, že Amerika zaostává i za Ruskem, které disponuje zejména raketami Kinžal, jež nasazuje i v bojích na Ukrajině. Americký senátor Angus King dokonce přiznal, že Ukrajina nyní sice má účinný systém protivzdušné obrany, ten je ale ale efektivní hlavně vůči konvenčním zbraním, nikoli proti hypersonickým střelám.

Kromě Spojených států chystají větší investici do hypersonických zbraní také v Austrálii, Íránu, Německu, Brazílii, Indii, Japonsku, v Severní i Jižní Koreji a v Izraeli.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové