pondělí 1. července 2024

Američané pálí napříč Blízkým východem. Jejich rakety znovu dopadají i na Jemen

Americké údery na Blízkém východě jsou čím dál častější. Během víkendu útočily jejich síly na cíle jemenských vzbouřenců.

profimedia-0843419406

Americká armáda znovu udeřila i na Jemen.
Zdroj: Profimedia

  • Americká armáda znovu udeřila i na Jemen.
  • Zdroj: Profimedia

Páteční útok na cíle v Iráku a Sýrii, kde operují proíránské jednotky, které měly minulý týden na svědomí smrt tří amerických vojáků, nebyl jedinou akcí, kterou během víkendu podnikla americká armáda na Blízkém východě. Během neděle americké letectvo spolu s britskými spojenci a za podpory armád Kanady, Austrálie, Bahrajnu, Dánska, Nizozemska a Nového Zélandu, znovu také udeřilo na pozice húsíjských vzbouřenců v Jemenu. Kromě útoků na pozemní cíle a húsijská plavidla pohybující se po Rudém moři, zlikvidovalo už během pátku americké letectvo 12 dronů, jimiž Jemenci chtěli zaútočil na lodě, které plují nedaleko jejich pobřeží.

Takové útoky húsíjové podnikají už od listopadu. Právě ty byly trnem v oku mezinárodním společenstvím v čele s USA, které se proti nimi rozhodlo zakročit. První údery americká armáda provedla 12. ledna a od té doby situaci kolem úžiny Mandáb, mezi Jemenem a Somálskem, bedlivě monitoruje.

Podle poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jakea Sullivana se Američané chystají znovu udeřit i na další útoky na cíle v Sýrii a Iráku. Podle něho páteční útok byl jen začátkem americké reakce. Během něho přišlo v Sýrii o život nejméně 29 lidí a v Iráku 16, včetně civilistů.

Autor: Jan Skala

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

GRB0cxoWIAAxPxw
Zahraniční

Gang migrantů ubil mladíka při návratu z večírku. Německá vláda urychlí deportace

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

profimedia-0885123837
Zahraniční

Televizní superdebata se blíží. Trump a Biden budou na otázky zcela sami