čtvrtek 19. září 2024

Američané hlásí čtyři neidentifikované objekty, Čína rovnou deset

Minulý týden Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní. Čína to odmítla s tím, že se jednalo o balon meteorologický. Později řekla, že šlo o civilní vzducholoď, kterou odnesl vítr.

Fozl0pRWIAAflOr

Stíhačka, která sestřelila čínský špionážní balon
Zdroj: Twitter

  • Stíhačka, která sestřelila čínský špionážní balon
  • Zdroj: Twitter

Severoamerický vzdušný prostor v posledních dvou týdnech tak narušily čtyři létající objekty. Po čínském špionážním balonu sestřelila stíhačka také neidentifikovaný objekt nad Aljaškou. V sobotu kanadský premiér Justin Trudeau informoval o sestřelení neidentifikovaného objektu nad kanadským teritoriem Yukon. Podle stanice CNN měl poslední sestřelený objekt tvar osmiúhelníku, letěl ve výšce asi šest tisíc metrů nad zemí a chystal se přelétnout nad Huronským jezerem. Úřady ho poprvé zaregistrovaly v sobou večer nad Montanou.

Pentagon uvedl, že objekty představovaly hrozbu kvůli svým potenciálním sledovacím schopnostem a že letěly v blízkosti citlivých amerických armádních lokalit.

Čína reagovala oznámením, že americké výškové balóny proletěly od loňského roku nejméně desetkrát čínským vzdušným prostorem.

Související

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy