pátek 28. listopadu 2025

Američané dávají spropitné i 25 procent. Češi zůstávají střídmí, tlak na ně ale sílí

V USA se dávání spropitného mění ve společenskou povinnost. Podle amerických médií hosté běžně nechávají kolem 15 až 25 procent z útraty a podniky jim částku rovnou připočítávají k účtu.

spropitné v restauraci

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

Rostoucí tlak na vyšší spropitné vede i k extrémům, kdy obsluha po hostech tvrdě dýško vyžaduje. Spropitné tam už požadují i samoobslužné pokladny.

V Česku lidé většinou dávají zhruba deset procent, často jen tehdy, když byli opravdu spokojení. Češi pořád vnímají spropitné jako dobrovolnou odměnu, nikoli jako povinnou součást účtu.

Zvyk se však pomalu posouvá. Zákazníci si všímají, že stále víc podniků nabízí na terminálech přednastavené částky a tlak na dýška roste hlavně ve velkých městech. Masový jev to zatím není, přesto trend sílí.

Odborníci připomínají, že Evropa už postupně přebírá model, který se objevil v USA i Kanadě. Víc zemí zavádí doporučené nebo automatické spropitné v turistických oblastech. Trend se pravděpodobně nevyhne ani Česku.

Autor: Sandra Tušková

Související

food-3298381_1280
Zahraniční Video

Restaurace v USA skončila po virálním videu. Zaměstnanec mlátil masem o zem

Karlovy_Vary_výletní_restaurace_Jelení_skok
Domácí

Restaurace na Jelením skoku hned tak neotevře. Už je zase bez nájemce

nedostatečná hygiena
Domácí

Hygienici rozdávali pokuty v hospodách, kde měli lidé po jídle zdravotní problémy

mrtvi-hlodavci-v-restauraci-v-plzni-inspekce-objevila-i-plisne-a-spinu-11_denik-630-16x9@2x
Domácí

Inspekce zavřela kuchyni ve vyhlášené plzeňské restauraci, našla tam mrtvé myši