čtvrtek 17. října 2024

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

Společnost AMD uvedla na trh nový čip Instinct MI325X, který se zaměřuje na konkurenci v oblasti grafických procesorů (GPU) pro datová centra, kde dominuje Nvidia.

čip AMD

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Nicolas Foster

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Nicolas Foster

Americká společnost AMD uvedla na trh nový čip zaměřený na umělou inteligenci, který má konkurovat dominujícím grafickým procesorům (GPU) od Nvidie. Čip s názvem Instinct MI325X bude připraven k výrobě koncem roku 2024 a může přinést tlak na ceny, kterých si Nvidia užívala díky vysoké poptávce po jejích GPU.

Poptávka po pokročilých AI čipech, jako jsou ty, které používá například ChatGPT, neustále roste. Nvidia zatím dominuje tomuto trhu, ale AMD se nyní snaží získat větší podíl v odhadovaném trhu o hodnotě 500 miliard dolarů do roku 2028.

AMD svůj nový čip představila během speciální události, kde CEO společnosti Lisa Su zdůraznila, že poptávka po AI čipech stále překonává očekávání. Přestože AMD nezveřejnila nové velké zákazníky, Meta a Microsoft již dříve potvrdily, že využívají její produkty pro některé AI aplikace. Konkurenční výhodou nového čipu má být zejména výkonnost při tvorbě obsahu a predikcích díky pokročilé paměti.

AMD se současně soustředí nejen na AI čipy, ale i na své tradiční procesory (CPU). Společnost oznámila novou generaci procesorů, které mají zlepšit zpracování dat pro AI aplikace. Nové CPU nabízejí širokou škálu konfigurací od levnějších modelů až po výkonné procesory pro superpočítače.

Autor: Šimon Mitro

Související

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence

internet
Domácí Technologie

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb

čip
Domácí Technologie

Česko se chystá na čipovou revoluci