čtvrtek 17. října 2024

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

Amazon Web Services uzavřel dohodu s energetickou společností Dominion Energy o vývoji malého modulárního jaderného reaktoru ve Virginii. Tento krok má pomoci naplnit rostoucí potřebu čisté energie a podpořit plány Amazonu na dosažení uhlíkové neutrality.

Amazon

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Amazon Web Services (AWS) investuje více než 500 milionů dolarů, v přepočtu 11,6 miliard korun, do jaderné energie. Dohoda s Dominion Energy zahrnuje vývoj malého modulárního reaktoru poblíž stávající jaderné elektrárny North Anna ve Virginii. Tyto reaktory, které nevypouštějí uhlíkové emise, mají rychlejší výstavbu a menší nároky na prostor.

Jaderná energie se stává klíčovou pro provoz datových center, jejichž energetické nároky rychle rostou. Podobné plány nedávno oznámily i společnosti Google a Microsoft. AWS očekává, že nové reaktory v oblasti Virginie přinesou 300 megawattů energie, což je nezbytné pro udržení chodu datových center v regionu.

Amazon také investuje do čtyř malých modulárních reaktorů ve státě Washington, které budou dodávat elektřinu přímo do sítě a podpoří tak provoz společnosti i tamní domácnosti a podniky. Sázka na jadernou energii je součástí širšího plánu Amazonu směřovat k čisté energii a naplnit své závazky k dosažení nulových emisí.

Autor: Šimon Mitro

Související

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu

GaAI2JoWkAAooLq
Zahraniční

Kritika Izraele sílí. Ten mezitím tvrdě bombarduje Libanon

profimedia-0921499595
Zahraniční Volby USA

Georgie hlásí rekordní zájem o předčasné hlasování v prezidentských volbách