pátek 17. května 2024

Amazon čelí žalobě. Prodává špionážní háčky do koupelen

Amazon prodává kontroverzní háčky nejen do koupelny. Mají zabudovanou miniaturní kameru. Společnost výrobky prodává i přes stížnosti. Nyní čelí i žalobě.

71nFTB9rakL._AC_SX679_

Háček jako špionážní kamera.
Zdroj: Amazon.com

  • Háček jako špionážní kamera.
  • Zdroj: Amazon.com

Na prodejním portálu Amazon je možné nakoupit prakticky cokoliv. K dispozici jsou dokonce i špionážní kamery ukryté do háčků nejrůznějších podob. Jeden z takových výrobků je u inzerátu vyobrazený nad vanou nebo vedle postele. To může podle odborníkům nabádat ke zneužití i přes to, že většina z kamer zdůrazňuje jejich užitečnost při sledování dětí nebo pro zajištění bezpečnosti.

Společnost už kvůli kontroverzní minikameře čelí žalobě v USA. Podala ji zahraniční studentka, kterou majitel bytu natočil v koupelně právě háčkem na ručníky. Podle žaloby, kterou projednává okresní soud, stálo přímo v popisku inzerátu, že zařízení by nemělo přitahovat pozornost. Společnost měla navíc předvídat, že kameru může někdo takto zneužít. Amazon se proti tomu odvolal s tím, že nemůže předvídat, za jakým účelem, kdo a jak kamery použije. Soud odvolání zamítl. Poškozená dívka teď požaduje tučné odškodné.

Na britském webu Amazonu jsou údajně i další podezřelé kamery. Popisek u jedné, která je ukrytá uvnitř požárního hlásiče, například nabádá k monitorování nevěrného partnera. U jiné, která připomíná USB nabíječku, je zase na snímku vyobrazený pár v romantickém objetí. "Vzhledem k očekávání soukromí v domácnosti by jednotlivci použitím takového zařízení mohli páchat trestný čin od obtěžování až po sexuální delikty nebo porušení lidských práv. Videa by se pak navíc mohla dostat i veřejně na sociální sítě," vysvětlila závažnost problému Jaya Handa, právnička zabývající se ochranou soukromí.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Vratislav_Mynář_Praha_2013
Domácí

Policie navrhla obžalovat Mynáře. Viní jej z čachrů s evropskými dotacemi

Anthropic
Ekonomika AI

Amazon investuje desítky miliard do umělé inteligence Anthropic

8759664823_7e8c2e6a40_b
Zahraniční

Američan vyhrál v loterii miliardy. Stala se chyba, výhru nejspíš nikdy neuvidí

GGbRIxwasAAqG4Z
Zahraniční

Norský masový vrah Breivik chtěl ven ze samotky. Soud mu nevyhověl