úterý 17. září 2024

Alžírské volby vyhrál dosavadní prezident s 95 procenty. Fraška, tvrdí opozice

Prezidentské volby v desáté největší zemi světa skončily vítězstvím dosavadního prezidenta. Ten voliče nalákal na bohatou sociální politiku.

Abdelmadjid_Tebboune_-_Radio_Algérienne

Nově zvolená alžírský prezident Abdul Madžíd Tabbouni.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nově zvolená alžírský prezident Abdul Madžíd Tabbouni.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Alžírské úřady prohlásily prezidenta Abdala Madžída Tabbouniho za vítěze voleb, kdy dosavadní hlava státu měla v hlasování obdržet 95 procent hlasů. Tato zpráva okamžitě vyvolala ohlasy, které prohlásily volby za zmanipulované. Přihlásil se k nim i poražený opoziční kandidát Hassani Cherif, který měl získat pouhá tři procenta hlasů. "Je to fraška," řekl mluvčí Hassaniho Cherifa Ahmed Sadok a dodal, že opoziční kandidát získal mnohem více hlasů, než bylo oznámeno, s odkazem na vlastní výsledky kampaně z regionů.

Volební komise vak tvrdí, že výsledky voleb jsou naprosto transparentní. K nesrovnalostem podle opozice došlo nejen při sčítání, ale i v tom, že na členy volební komise byl vyvíjen nátlak, aby Tabbouniho hlasy schválně přifoukli.

Tabbouniho znovuzvolení znamená, že Alžírsko bude pravděpodobně pokračovat ve vládním programu, který obnovil bohaté sociální výdaje založené na zvýšených příjmech z energie. Za jeho pětileté období stoupaly podpory v nezaměstnanosti, důchody a zmohutněl také program veřejného bydlení.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump