sobota 4. května 2024

Alice Cooper má svou fosílii, stejně jako Lady Gaga, Sex Pistols nebo Mick Jagger

Americký zpěvák Alice Cooper je další z řady hudebníků, po nichž je pojmenovaná pravěká fosilie. Ta jeho se našla v Dánsku.

202402_News_Alice-Cooper-Fossil1

Alice Cooper a fosilie alicecooperi.
Zdroj: Blabbermouth

  • Alice Cooper a fosilie alicecooperi.
  • Zdroj: Blabbermouth

Serpula alicecooperi, to je název nově objevené fosilie, kterou zkoumal tým tří dánských vědců a člen pražského přírodovědeckého muzea Tomáš Kočí. Svůj název dostala pravěká fosilie podle legendárního amerického zpěváka, který v hardrockovém ranku proslul řadou hitů. Název dal 190 milionů let staré fosilii vedoucí týmu Jesper Milan, protože při jejím zkoumání hrála často v pozadí právě alba Alice Coopera.

Fosilie je pozůstatek mořského, hadovitého červa, který se živil filtrováním vody vlastními chapadly. Našel ji amatérský geolog Mette Hoftstedt v pískovci na dánském ostrově Bornholm a předal ji výzkumníkům.

Alice Cooper není prvním rockerem, po kterém má podobný nález jméno. Prvním z této řady byl kytarista legendárních Black Sabbath, po němž následovali další hudebníci jako Bruce Dickinson z Iron Maiden, Lemmy Kilmister z Motörhead, Dave Mustaine z Megadeth či King Diamond.

Svou fosílii má Jim Morrison, Michael Jackson, AC/DC i Lady Gaga

Masiakasaurus knopfleri

Paleontologové pracující v 70 milionů let staré hornině Madagaskaru nacházeli spoustu kostí dravého dinosaura velikosti psa, kdykoli si pustili Dire Straits. Proto ho pojmenovali Masiakasaurus knopfleri na počest zpěváka kapely Marka Knopflera.

Qiliania graffini

Tento opeřený dinosaurus má jméno po frontmanovi skupiny Bad Religion Gregu Graffinovi. 120 milionů let stará Qiliania graffini patří k vyhynulé skupině ptáků se zuby a drápy.

Barbaturex morrisoni

S délkou asi 180 centimetrů byl 50 milionů let starý leguán Barbaturex největším býložravým ještěrem všech dob. Taková velikost vyžaduje výstižné jméno. Vzhledem k tomu, že se kdysi Jim Morrison z kapely The Doors prohlásil za Ještěřího krále, paleontologové se domnívali, že přidání jeho jména je skvělý způsob, jak zdůraznit velikost ještěrka.

Kingnites diamondi

Dánský rocker King Diamond byl inspirací pro pojmenování 420 milionů let starého červa Kingnites diamondi, který měl na délku asi půl metru.

Punkoví trilobiti

Trilobiti byli bezobratlí živočichové, kteří se plazili po prehistorickém mořském dně a v případě ohrožení se schoulili do klubíčka. Všechny druhy trilobitů rodu Arcticalymene mají jména po členech Sex Pistols – Arcticalymene jonesi, Arcticalymene matlocki, Arcticalymene cooki, Arcticalymene vicious a Arcticalymene rotteni. Po nich přišli na řadu i i Ramones, jména muzikantů nesou trilobiti Mackenziurus joeyi, Mackenziurus johnnyi, Mackenziurus deedeei a Mackenziurus ceejayi.

Mesoparapylocheles michaeljacksoni

Sto milionů let starý krab poustevník nebyl známý tím, že by předváděl měsíční chůzi nebo tanec Thriller. Paleontologové ho ale objevili ve stejný den, kdy se dozvěděli o smrti Michaela Jacksona. Korýše z období křídy pojmenovali Mesoparapylocheles michaeljacksoni na počest zesnulého popového idolu.

Amaurotoma zappa

Fosilní šneci jsou často malí a nemají status celebrit jako megasavci nebo dinosauři. I proto dostal 300 milionů let starý šnek z Nevady přezdívku Amaurotoma zappa po hudebním velikánovi Franku Zappovi.

Minimonstrum Lady Gaga

50 milionů let starého kopytníka pojmenovali vědci Richard Stucky a Herbert Covert jako Gagadona minimonstrum. Oficiální dokument říká, že druhové jméno odkazuje na malé a složité zuby savce. Fanoušci Lady Gaga jsou si ale jistí, že jméno připomíná právě zpěvačku, která při práci na druhém albu použila malé příšery k popisu svých obav.

Mnohonožky AC/DC

Paleontolog Gregory Edgecombe má ve zvyku pojmenovávat zkameněliny podle svých oblíbených hudebních vystoupení. Nejen, že pojmenoval trilobity Sex Pistols a Ramones, ale v roce 1998 pojmenoval pár 410 milionů let starých mnohonožek po slavných bratrech z AC/DC Malcolmovi a Angusovi Youngových: Maldybulakia malcolmi a Maldybulakia angusi.

Jaggermeryx

19 milionů let starý savec pravděpodobně měl rty jako Mick Jagger. Řada drobných otvorů kolem čelisti Jaggermeryxe, vzdáleného bratrance dnešních hrochů, naznačuje, že měl pravděpodobně neobvykle masité a citlivé rty.

Autor: Jan Skala

Související

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Czech_fans_(49790490881)
Domácí

Češi jako národ superfanoušků. Jsme nejlepší na světě ve fandění

53304484264_c741aa1a47_b
Zahraniční

Argentina chce do NATO. Jako důkaz nakoupí od Dánska americké stíhačky