středa 23. října 2024

Alibaba masivně investuje do umělé inteligence. Nasadí ji v cloudových službách

Čínský technologický gigant Alibaba aktualizoval svůj model umělé inteligence s cílem stát se „nejotevřenějším cloudem v době AI.“

profimedia-0818462995

Spoluzakladatel a předseda čínské technologické společnosti Alibaba Joseph Tsai
Zdroj: Profimedia

  • Spoluzakladatel a předseda čínské technologické společnosti Alibaba Joseph Tsai
  • Zdroj: Profimedia

Čínská technologická společnost Alibaba, jejíž divize pro cloudové služby je jednou z předních na světě, vydala nejnovější verzi svého modelu umělé inteligence (AI) s názvem Tongyi Qianwen 2.0. Tento model slouží k tréninku chatbotů a operuje v angličtině a čínštině.

Společnost také oznámila svou GenAI Service Platform, která umožňuje firmám vytvářet své vlastní generativní aplikace s využitím vlastních dat, čímž eliminuje třetí strany, které by měly přístup k těmto datům. „Snažíme se stát nejotevřenějším cloudem v době AI,“ napsal deník South China Morning Post s tím, že Joseph Tsai, spoluzakladatel společnosti, tato slova pronesl na konferenci Apsara v Hangzhou v provincii Zhejiang.

Zatímco divize Alibaba pro cloudové služby nyní obsluhuje 80 procent čínských technologických společností a polovinu firem na tvorbu jazykových modelů AI v zemi, podle Tsaiho čelí silné konkurenci v zahraničí. Společnosti jako Microsoft a Amazon oznámily výrazný nárůst zisků, což bylo převážně důsledkem implementace AI do svých cloudových služeb.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence