Alexander Zverev na titul nedosáhl. I kvůli chybě rozhodčího

Německý tenista mohl v pátém setu srovnat na 2:2, arbitr však sporný míč z podání přisoudil Alcarazovi. Nesprávně

profimedia-0880308137.jpg

Každý to vidí jinak. Zverev se dohaduje s umpirovým rozhodčím. Dvojchyba nebo eso?
Zdroj: profimedia

  • Každý to vidí jinak. Zverev se dohaduje s umpirovým rozhodčím. Dvojchyba nebo eso?
  • Zdroj: profimedia

Malý kousek pro lidstvo, ohromný pro Alexandera Zvereva. Německý tenista byl ve finále Roland Garros blízko životnímu úspěchu. Na pařížské antuce mohl konečně získat grandslamový titul.

Držitel olympijského zlata, vítěz Turnaje mistrů už jednou ve finále Grand Slamu byl, na US Open ale nestačil na Dominika Thiema. Nyní se snažil uspět proti španělskému supertalentu Alcarazovi.

Rodák z Hamburku otočil průběh zápasu z 0:1 na 2:1 na sety, když třetí sadu spektakulárně proměnil z 2:5 na 7:5. Čtvrté dějství patřilo Alcarazovi a tak se šlo na rozhodující set.

A tam se pro Zvereva všechno pokazilo. A mohl za to bohužel i umpirový rozhodčí.

Čtvrtý hráč světa na začátku pátého setu ztratil podání a prohrával 1:2. Rychle se ale mohl vrátit zpět. Při Španělově podání vedl 40:0, poté 40:15 a pak to přišlo. Alcaraz vyhodil první podání a druhé šlo také mimo, vždyť čárový zahlásil aut.

Srovnáno: 2:2. Zverev si bere brejk zpátky, jde se od začátku.

Ne, tak nejde, umpirový arbitr slézá dolů, jde k místu dopadu míče a opravuje – balón byl dobrý. Německý tenista se s francouzským sudím dohaduje, oba si ukazují ´správnou´ stopu. Platí verdikt Renauda Lichtensteina, protože na Roland Garros se nepoužívá tzv. jestřábí oko.

Španělský mladík podání nakonec uchrání, ujme se vedení 3:1 a dotáhne duel k výhře.

Opakovačky prokázaly, že pravdu měl čárový rozhodčí a umpirový se mýlil – a to o dva milimetry. To je ale německému tenistovi k ničemu, na grandslamový triumf stále čeká.

„Je velký rozdíl, jestli v pátém setu prohráváte 1:3, nebo srovnáte na 2:2. Je to zásadní moment, klíčový rozdíl,“ potvrdil Zverev po bolestné prohře, ale pak smířlivě dodal: „Rozhodčí dělají chyby. Jsou to také lidé, a to je v pořádku. Ale v takové situaci si samozřejmě přejete, aby k chybám nedošlo.“

Autor: Evžen Zavadil

Související

Stefanos Tsitsipas.
Tenis

Rozchod. Tsitsipase opustil trenér kvůli Řekově přístupu

Milos Raonic.
Tenis

Rekordní Raonic! Nasázel 47 es a překonal chorvatského obra

Tenisový pár De Minaur a Boulter.
Tenis

Když ty, tak já taky! Tenisový pár (opět) slaví tituly

Steffi Graf v roce 2000.
Tenis

Tenisová ikona Steffi Graf slaví půlkulatiny