čtvrtek 17. října 2024

Albánie odmítá migranty, výjimku má pouze Itálie

Albánský premiér Edi Rama oznámil, že Tirana odmítla žádosti zemí Evropské unie o umístění migrantů na svém území, kromě jediné výjimky, Itálie.

migranti

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Albánský premiér Edi Rama oznámil, že jeho země odmítla žádosti evropských států o umístění migrantů, s výjimkou Itálie. První skupina migrantů z Itálie dorazí do Albánie již ve středu, čímž se spustí dohoda mezi oběma zeměmi. Tato výjimka je podle Ramy výrazem vděčnosti za podporu, kterou Itálie poskytla Albánii po pádu komunismu a dalších krizích.

Podle dohody podepsané loni s italskou premiérkou Giorgiou Meloni bude Albánie hostit až tři tisíce migrantů měsíčně v azylových centrech, která byla otevřena minulý týden. Migranti, kteří získají azyl, se přesunou do Itálie, ostatní budou deportováni do svých zemí. Operaci zajišťuje italské ministerstvo vnitra.

Italská premiérka Meloni uvedla, že Itálie jde příkladem celé Evropě a odmítla obavy z porušování lidských práv migrantů. Podle ní tento model spolupráce reflektuje evropské hodnoty a mohl by inspirovat i další země mimo EU.

Evropa se dál potýká s migračními vlnami, zejména v Itálii, kde jen letos připlulo přes 52 tisíc migrantů. Británie i Německo se snaží migrační tlaky řešit zpřísněním hraničních kontrol a posílením boje proti převaděčům.

Autor: Šimon Mitro

Související

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

profimedia-0921767124
Zahraniční

Itálie začala vozit migranty do Albánie. První loď už dorazila k jejím břehům

1024px-Prime_Minister_Bjarni_Benediktsson_of_Iceland,_Arctic_Circle_Assembly,_13_October_2017_(37619773586)
Zahraniční

Na Islandu to vře. Kvůli migraci a energetice skončil tamní parlament

48942929622_69796f174a_b
Zahraniční

Tusk vytáhl do boje proti migraci. Zavede hraniční kontroly a zruší právo na azyl