pátek 20. září 2024

Al-Káidu vede Saif al-Adel, nejhledanější terorista světa

Novým vůdcem militantní organizace se stal Saif al-Adel, bývalý egyptský důstojník u speciálních sil a vysoce postavený člen al-Káidy. Muž figuruje jako jednička na seznamu nejhledanějších teroristů světa, který zveřejnila FBI.

Bez názvuvvvvvv.jpg

Za informace vedoucí k dopadení je vypsaná odměna deset milionů dolarů.
Zdroj: FBI

  • Za informace vedoucí k dopadení je vypsaná odměna deset milionů dolarů.
  • Zdroj: FBI

Al-Adel je vedoucí představitel al-Káidy v Íránu, který řídí a koordinuje nadnárodní aktivity skupiny.

FBI ho podezírá ze spiknutí za účelem zabití občanů USA, z vražd nebo ničení budov a majetku Spojených států. Hledaný je v souvislosti s bombovými útoky na velvyslanectví Spojených států v Dar es Salaamu v Tanzanii a Nairobi v Keni v srpnu 1998. Útoky připravily o život 224 lidí, dalších pět tisíc lidí zranily.

Kromě operací v Africe, výcvikových táborů a spojení se zabitím amerického novináře Daniela Pearla v Pákistánu v roce 2002 se toho podle amerických vyšetřovatelů o Adelovi ví jen málo.

Adel zřídil v 90. letech pro Al-Káidu výcvikové tábory v Súdánu, Pákistánu a Afghánistánu. Sehrál také roli při přepadení amerických vrtulníků v Mogadišu v roce 1993, při kterém zemřelo 18 amerických vojáků. Vycvičil také některé z únosců, kteří se účastnili útoku na Spojené státy z 11. září 2001.

Al-Adel používá vystupuje pod jmény Muhamad Ibrahim Makkawi, Seif Al Adel, Ibrahim Al-Madani a Muhamad Salah al-din al-Halim Zaydan.

Existuje jen několik jeho fotografií. Spojené státy nabízí odměnu až deset milionů dolarů za informace vedoucí přímo k dopadení nebo odsouzení Saifa Al-Adela .

Související

brian-jeffrey-raymond-social
Zahraniční

Bývalý důstojník CIA dostal 30 let vězení, omámil a zneužil desítky žen

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla