pondělí 20. května 2024

Spekulace se potvrdily. Biden přijel do Kyjeva

Spekulativní zprávy o tajné návštěvě amerického prezidenta Joe Bidena se potvrdily. Biden oznámil další podporu Ukrajině v hodnotě 500 milionů dolarů.

Joe Biden po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ukrajinské první dámy Oleny Zelenské při jeho neočekávané návštěvě Kyjeva (20. února 2023)

Joe Biden po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ukrajinské první dámy Oleny Zelenské při jeho neočekávané návštěvě Kyjeva (20. února 2023)
Zdroj: Twitter @ukraine_world

  • Joe Biden po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ukrajinské první dámy Oleny Zelenské při jeho neočekávané návštěvě Kyjeva (20. února 2023)
  • Zdroj: Twitter @ukraine_world

Americký prezident Joe Biden nečekaně přiletěl na Ukrajinu. Do Kyjeva nečekaně přijel po včerejší návštěvě Polska. Biden oznámil, že Ukrajině poskytnou Spojené státy další vojenskou pomoc v hodnotě 500 milionů dolarů. S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řešil další vojenskou pomoc včetně dodávek zbraní dlouhého doletu.

Putinova snaha o dobytí selhává. Putin si myslel, že Ukrajina je slabá a Západ je rozdělen. Není tomu tak a to, že tady dnes stojíme bok po boku s Volodymyrem Zelenským, je toho důkazem,“ prohlásil Biden při návštěvě Kyjeva.

Sled informací po první spekulace:

Biden oficiálně oznámil návštěvu na Twitteru:

Na sociálních sítích již kolují záznamy Bidena s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a jejich početnou ochrankou, jak prochází ulicemi Kyjeva.

Bidenovu návštěvu Kyjeva oficiálně potvrdila ukrajinská politička Lesia Vasylenko.

Podle německého novináře deníku Bild Juliana Röpckeho skutečně přijel Biden na Ukrajinu. Čekáme na oficiální potvrzení.

Podle ukrajinské novinářky Svitlany Morenets byly některé hlavní silnice v Kyjevě uzavřeny. „Ministr zahraničí zrušil svou návštěvu Bruselu, zatímco ukrajinská vláda naznačila překvapivou návštěvu,“ uvedla Morenets na Twitteru.

Na Twitteru se objevilo video z Kyjeva, na němž vidíme rozsáhlou kolonu aut, kterou mnozí považují za americkou delegaci v čele s prezidentem Joe Bidenem. Americký prezident včera navštívil Polsko. Bílý dům v oficiálním prohlášení uvedl, že Biden neplánuje po Polsku vyrazit do Kyjeva, ale možná šlo jen o zastírací manévr.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0848249784
Zahraniční

Vaše rozhodnutí mají zpoždění rok, osopil se Zelenskyj na západní země

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc