čtvrtek 19. září 2024

Na Faerských ostrovech pokračuje tradice brutálních vražd delfínů

Krví zbarvená voda a stovky zbytečně zabitých delfínů. Původní tradice z Faerských ostrovů, grindadráp, zatím odolává. Je však pod stále silnější kritikou ochránců přírody i laické veřejnosti.

grind

Grindadráp aneb lovení delfínů na Faerských ostrovech
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Grindadráp aneb lovení delfínů na Faerských ostrovech
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jako barbarský označují ochránci přírody starý zvyk z Faerských ostrův, kterému se říká grindadráp či zkráceně grind. Ten spočívá v to, že lovci na rybářských člunech vytipují a obklopí delfíny, které pak zaženou na břeh, kde je podřežou. I když se už léta diskutuje o zrušení této tradice, ani letos k tomu nedošlo. Vláda Faerských ostrovů, která přímo podléhá Dánskému království, dala grindu znovu zelenou. Aktivisté poukazují na to, že za poslední měsíc tam grinderové brutálně a zcela zbytečně zavraždili asi 500 delfínů.

Počet ulovených kusů tak dosáhl svého ročního maxima, protože Faerská vláda pětistovku ulovených delfínů označila jako strop v roce 2022. Úlovky grinderů byly v předchozích letech minimálně trojnásobné. Delfíni jsou už po staletí hlavním zdrojem potravy pro původní obyvatele ostrovů v severní části Atlantického oceánu.

Autor: Jan Skala

Související

delfín
Zahraniční

Delfíni u japonských pláží útočí na plavce

Finhval_(1)
Zahraniční Fauna

Japonsko rozšiřuje seznam lovených velryb o další druh

2024_Proclamation_of_King_Frederik_of_Denmark
Zahraniční

Generační střídání na trůnu. Dánsko ode dneška vede král Frederik X.

The_Danish_Royal_Family_at_Amalienborg_12
Zahraniční

Dánská královna končí, vládnout bude posledních 14 dnů