neděle 8. září 2024

Ajťačky berou o 16 tisíc méně než muži

Mzdy ICT odborníků v Česku vzrostly o devět procent. Ženy však v tomto sektoru berou o poznání nižší platy než muži.

žena IT

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / ThisIsEngineering

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / ThisIsEngineering

V loňském roce zaznamenaly mzdy ICT (Informační a komunikační technologie) specialistů v Česku výrazný nárůst, vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Průměrná hrubá měsíční mzda „ajťáků“se vyšplhala na více než 76 tisíc korun, což představuje meziroční nárůst o devět procent. Mezi nejlépe placenými se umístili vývojáři softwaru, jejichž hrubá mzda přesáhla hranici 100 tisíc korun.

V Česku je v sektoru ICT zaměstnáno přibližně 225 tisíc lidí, což činí 4,4 procenta z celkové zaměstnané populace. Počet ICT odborníků roste jak v Česku, tak v dalších zemích EU, kde v roce 2023 pracovalo téměř deset milionů specialistů. Vysoký podíl ICT odborníků je v zemích jako Švédsko, Finsko, Nizozemsko a Estonsko.

Více než třetina z přibližně 110 tisíc ICT specialistů byla v roce 2023 zaměstnána v Praze. Ženy v tomto oboru tvoří dlouhodobě okolo deseti procent, jejich podíl mezi studenty ICT se však zvyšuje.

Rozdíly v odměňování mezi mzdovou a platovou sférou jsou značné. ICT specialisté v mzdové sféře vydělávají průměrně 90 tisíc korun měsíčně, zatímco ve veřejné sféře jejich plat činí kolem 53 tisíc korun. Mzdy mužů jsou obecně vyšší než mzdy žen, přičemž rozdíl je největší v mzdové sféře. Muži v této sféře vydělávají průměrně přes 92 tisíc korun, zatímco ženy necelých 76 tisíc.

Autor: Šimon Mitro

Související

peníze
Domácí

Odbory se s vládou nedohodly na růstu platů státních zaměstnanců

Úřad práce ČR
Ekonomika

Roste zájem o rekvalifikační kurzy. Pomáhají získat nové zaměstnání

peníze
Ekonomika

Minimální mzda by v roce 2026 mohla přesáhnout 22 tisíc korun

peníze
Domácí

Minimální mzda poroste. Pavel podepsal zákon